Mainos

Suuret rakennusliikkeet tulevat omakotimarkkinoille

Markkinoille on vihdoinkin tulossa se kauan odotettu hyvän asumisen tuote: eli valmiiksi rakennetut omakotitalot. Näitä asunto-osakeyhtiömuotoisia taloja aletaan rakentaa ensi talven aikana Espooseen, Vantaalle ja Lohjalle.

Periaate on se, että rakennusliike huolehtii rakentamisesta alusta loppuun asti avaimet käteen –periaatteella sovitussa aikataulussa, kiinteään hintaan ja ammattimaisella laadulla. Asukkaan tehtäväksi jää valita vaihtoehdoista itselleen sopivimmat. Nämä kodit on toisin sanoen tarkoitettu ihmisille, jotka eivät halua harrastaa rakentamista, kuten tehdä timpurin tai työmaamestarin hommia.

Minkälaisia vaihtoehtoja on sitten tarjolla? Kuinka tällaisen kodin voi hankkia itselleen? Hyvän asumisen tarkastaja kävi Vantaan Ylästöllä katsomassa sinne aivan esittelytarkoitukseen rakennettuja neljää kotia. Näiden Idea-kotien esittelijöinä toimivat NCC Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Timo U. Korhonen sekä yksikön johtaja Harri Savolainen.

"Kun teimme pari vuotta sitten markkinatutkimuksen kysymällä asiakkailta, mitä he todella pien- ja omakotitalorakentamista suunnitellessaan halusivat, esiin nousivat selkeästi sellaiset arvot kuin helppous ja riskittömyys," Korhonen kertoo.

"Aloimme tutkia sitä, kuinka me voisimme vastata juuri näihin vaatimuksiin ja mikä voisi olla meidän ratkaisumme. Selvä markkinarako oli löytynyt, kysyntää samoin."

Korhonen painottaa kohderyhmään tutustumisen merkitystä. Uutta tuotetta lähdettiin rakentamaan juuri tämän ryhmän tarpeiden pohjalta eikä perinteisen "kaikkea kaikille" -mallin mukaan: "Tämä asiakasryhmä arvostaa helppoutta ja riskittömyyttä. Samalla se kuitenkin edellyttää hyvää arkkitehtuuria ja valinnanvapautta vaikuttaa itse pientaloonsa."

Vuodenvaihteessa Vantaan Kivistöön aletaan rakentaa asunto-osakeyhtiö Linnanneitoa. Jos vaikkapa nelihenkinen perhe nyt innostuu asiaan ja haluaa sieltä itselleen asunnon, onko jo liian myöhäistä?

"Eivät he ole myöhässä. Ensimmäinen valintahan on tehty, eli valmistamamme talo Kivistössä," nauraa Savolainen. Konseptin mukaisesti valintoja riittääkin tehtäväksi asti: "Asukas valitsee paikan, missä haluaa asua, puu- tai kivitalon, talon paikan tontilla... ja tietenkin sisustuksen tyylin."

Valittavana on ensinnäkin kolme eri tyylilajia kodin perustunnelmaksi ja oman sisustuksen pohjaksi: moderni, skandinaavinen ja klassinen. Suunnitelmat käsittävät asunnon pintamateriaalien valintoja, kuten lattiat, seinät, laatoitukset, työtasot ja kaapistot. On myös mahdollista tehdä täysin oma "deluxe-suunnitelma", jolloin asukas valitsee itse kaikki pintamateriaalit.

"Valinnat tehdään suuressa määrin talomyyjiemme kanssa. Sen jälkeen siirrytään kaupantekovaiheeseen ja esimerkiksi rahoituskysymyksiin."

Tässä konseptissa asukasta avustetaan myös oppimaan asumaan uutta taloaan - tarvittaessa vaikkapa taulujen kiinnittämisessä seinille. Se on helppoa, sillä lopullinen hinta ja aikataulut tiedetään perinteistä omakotirakentamista ratkaisevasti tarkemmin ja aikaisemmin.

Hyvän asumisen tarkastaja antaa kiitosta rakennusliikkeelle. Se on ymmärtänyt, missä maailmalla mennään ja mitä ihmiset nykyisin haluavat. Ratkaisut ovat elämänmakuisia: tarjolla on nyt valmiiksi rakennettuja ja muuttosiivottuja omakotitaloja taloyhtiössä. Tämä on erinomainen esimerkki, jota voitaisiin soveltaa monella muullakin asumisen alueella.

(JKA 18.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.