Suuren kokaiinijutun pääepäillyille vaaditaan 13 vuoden vankeutta – salissa paikalla kymmenkunta poliisia

Suomen suurimmaksi luonnehditun kokaiinivyyhdin oikeuskäsittely alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Salissa syytteisiin törkeistä huumausainerikoksista vastaa viisi syytettyä, ja oikeudenistuntoa turvaa kymmenkunta poliisia.

Syyttäjäkaksikko vaatii kolmelle pääepäillylle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Yhdelle kuriiriksi epäillylle vaaditaan 10 vuoden vankeutta. Yhden reilun 800 gramman erän huumeita syyttäjien mukaan hakeneelle vaaditaan viiden vuoden vankeutta.

Syyttäjien mukaan kokaiinia tuotiin Suomeen 18 erässä yhteensä noin 9 kiloa. Lisäksi kaksi miestä yritti syyttäjien mukaan hankkia 2–3 kiloa kokaiinia.

– Teon kohteena on ollut suuri määrä erittäin vaarallista huumausainetta. Teossa on lisäksi tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä. Teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon teon suunnitelmallisuus, aineen määrä ja laatu ja pitoisuus, syyttäjä Kaisa Ahva perusteli jokaisen lukemansa syytekohdan lopuksi teon vakavuutta.

Syyttäjä vaatii rangaistusten koventamista sillä perusteella, että rikollinen toiminta oli suunnitelmallista ja rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Poliisi on luonnehtinut aiemmin kokaiinin maahantuontia Suomen suurimmaksi. Vielä esitutkinnassa epäillyn maahantuodun kokaiinin määrä oli poliisin mukaan noin 13 kiloa.

Pääepäiltynä kolmikko

Syyttäjien mukaan kokaiinierien järjestelystä vastasi pääosin kolme miestä ja neljäs toimi osassa kuriirina. Huumeita kuljettaneet nielivät kokaiinin ja lensivät Suomeen.

Bandidos-liivijengissä pitkään vaikuttanut mies hankki syyttäjien mukaan vain yhden erän ja hänelle vaaditaan lievintä tuomiota.

Huumeiden hankintahinta oli syyttäjän mukaan noin 38–54 euroa grammalta, mikä on merkittävästi vähemmän kuin mitä katukaupassa kokaiinista saisi.

Kokaiini vaihtoi omistajaa syyttäjien mukaan muun muassa Helsingin Esplanadilla sijaitsevassa ravintolassa, hotellissa ja hotellin edustalla. Pääosa kokaiinista ehdittiin levittää edelleen.

Syyttäjät vaativat tuomituilta valtiolle yhteensä noin puolen miljoonan euron rikoshyötyä.

Rahat ja kello vietiin

Kaksi teoista jäi syyttäjien mukaan yritykseksi. Toisessa yrityksessä yksi syytetty yritti syyttäjien mukaan hankkia Amsterdamista noin kilon kokaiinierää. Syyttäjä kertoi aamulla reilun tunnin kestäneen syytteenluvun aikana, että mies olisi matkustanut 30  000 euron kanssa tapaamaan myyjiä, kun nämä ryöstivät tämän.

– Kun (syytetty) on ottanut mukanaan olleet rahat esille, ovat myyjänä toimineet henkilöt ottaneet esille ampuma-aseet ja käskyttäneet (syytetyn) maahan. Myyjät ovat tämän jälkeen ottaneet mukaansa rahat, kokaiinin ja (syytetyn) kellon ja hän on paennut paikalta, syyttäjä Pasi Vainio totesi.

Lue myös:

    Uusimmat