Suunnistuksen MM-kisoilla erilainen luonne

Julkaistu 01.08.2003 13:41

Maajoukkueet lähtevät aiempaan verrattuna erilaisista asetelmista ensi viikolla Sveitsissä järjestettäviin suunnistuksen MM-kisoihin. Sprintti juostaan suoraan loppukilpailuna ja mukana saa olla korkeintaan kaksi suunnistajaa, muilla henkilökohtaisilla matkoilla on kustakin maasta kolme urheilijaa aiemman neljän sijasta.

Lisäksi viesti on muutettu neliosuuksisesta kolmiosuuksiseksi ja matkoja on selkeästi lyhennetty.

Myös kilpailujen ohjelma on rakennettu niin, ettei kovin suureen urakointiin ole mahdollisuuksia eikä liiemmälti halujakaan.

Kisat alkavat maanantaina 4. elokuuta normaalimatkan karsinnalla, tiistaina on vuorossa sprintti ja keskiviikkona normaalimatkan finaali. Lepopäivän jälkeen suunnistetaan perjantaina rankka keskimatka: aamupäivällä karsinta ja iltapäivällä finaali. MM-kisat päättyvät lauantaina 9. elokuuta viestiin, jonka järjestäjät joutuivat siirtämään aivan uuteen paikkaan.

Ukkosmyrsky kaatoi kolmisen viikkoa sitten viestin niin alkuperäisestä kuin varamaastosta satoja puita, joten suunnistus kävi mahdottomaksi. Nyt valittu maasto on kuitenkin ollut harjoituskäytössä, joten kilpailijat pääsevät etukäteen katselemaan maastoa pariksi tunniksi. Itse viestin luonteeseen muutos ei vaikuta: ratamestari haluaa edelleen loppukiriin kymmenen mies- ja kuusi naisjoukkuetta.

Myös sprintti käydään niin sanotussa tutussa maastossa eli Rapperswilin kaupungin keskustassa, jossa urheilijat ovat saaneet aiemmin leirien aikaa liikkua vapaasti ja johon he voivat vielä ennen kilpailuakin tutustua.

Sinänsä kisojen maastot eivät aiheuta yllätyksiä. Esimerkiksi normaalimatkan maastoa luonnehditaan sveitsiläiseksi, puolen kilometrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella sijaitsevaksi mannermaastoksi, jossa on syviä laaksoja ja jyrkkiä rinteitä. Myös keskimatka käydään alppimaastossa, joskin reilusti alle tuhannessa metrissä, muinaisen vuoren rinteessä kolmella mäellä, joiden sivut ovat paikoin jyrkkiä.

(MTV3-STT)