Suudelma voi olla kohtalokas

Suuteleminen on ihanaa varsinkin henkilön kanssa, josta aidosti pitää. Tämä johtuu siitä, että suudellessa elimistössä tapahtuu paljon mielihyvää tuottavia reaktioita.

Ensinnäkin veri alkaa virrata huuliin, jolloin niitä alkaa kihelmöidä ja niiden tuntoherkkyys lisääntyy. Aivot erittävät voimakkaasti hormonia nimeltä oksitosiini, joka saa kumppanin kosketuksen tuntumaan erityisen hyvälle. Varsinkin niin sanotut erogeeniset alueet tulevat hyvin herkiksi. Tytöillä tällaisia alueita ovat huulet, korvalehdet, kaula, niska, kyynärtaipeet, kainalot, ristiselkä, napa, pakarat, reisien sisäpinnat, väliliha (naisen alapäässä sijaitseva alue) sekä polvitaipeet.

Sydämen syke kiihtyy ja verenvirtauksen lisääntymisen myötä koko keho alkaa tuntua lämpimältä. Aivot alkavat erittää endorfiinejä, jotka ovat elimistön omia huumaavia aine. Itse asiassa ne ovat morfiininkaltaisia aineita. Endorfiinien vaikutuksesta aivot huumantuvat ja olo on kuin pilvenhattaralla istuisi. Myös sukuelimissä verenvirtaus kiihtyy ja siksi alapäätäkin alkaa kuumoittaa ja kostumistakin voi tapahtua.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan noin 92 prosenttia ihmisistä pitää silmänsä kiinni suudellessaan heille rakasta ihmistä. Tämä siksi, että suuteleminen tuntuu tuolloin nautinnollisemmalta. Koska suuteleminen on voimakas tunnetapahtuma, peräti 90 prosenttia ihmisistä muistaa ensimmäisen suudelmansa.

Pöpöt voivat levitä

Suutelemisen haittapuoli on vain siinä, että sen avulla erilaiset pöpöt siirtyvät helposti kaverilta toiselle. Ranskalaislääkäri Martin Mourier on tutkinut, että tavallinen suudelma sisältää: 9 mg vettä, 0,7 g proteiinia eli valkuaisaineita, 0,18 g orgaanisia aineita, 0,7 g rasvaa, 0,45 g suolaa ja 250 erityyppistä bakteeria. Arvellaan, että suutelemisen aikana peräti 40 000 loiseliötä siirtyy henkilöstä toiseen. Suussa käy siis melkoinen kuhina suutelun aikana.

Nuo pöpöt voivat saada aikaan ikäviäkin vaikutuksia. Englannissa on hiljattain suoritettu 15–19-vuotiailla nuorilla tutkimus, jossa on havaittu, että useiden kumppaneiden kanssa harrastetut kielisuudelmat voivat lähes nelinkertaistaa nuorten riskin saada kohtalokas aivokalvontulehdus. Tutkijoiden mukaan jopa 30 prosenttia opiskeluikäisistä nuorista saattaa kantaa kurkussaan aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkibakteeria. Arvio koskee kuitenkin ulkomaita. Suomessa bakteerinkantajia on hyvän rokotuksen seurauksena onneksi vähemmän.

Mieti, kenen kanssa halailet

Aivokalvontulehdus on suhteellisen harvinainen tauti, mutta taudin yleisyys on selvästi lisääntynyt amerikkalaisten ja englantilaisten teinien parissa 1990-luvulta lähtien. Meillä tautimäärät ovat olleet vielä alhaiset, mutta riski taudin saamisesta kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti.

Varsinkin etelään suuntautuvilla lomareissuilla tai Englantiin kohdistuvilla kielimatkoilla kannattaa miettiä, keiden kanssa suutelee ja keitä vain halailee. Suutelemista ei mahdollisen aivokalvotulehdusriskin takia kannata suinkaan hylätä, mutta suutelukaverin suhteen kannattaa siis olla kriittinen. Kiihkeät kielisuudelmat on hyvä säästää vain niille, joiden tietää varmasti olevan terveitä.

Aivokalvotulehduksen oireisiin kuuluvat päänsärky, korkea kuume, niskakipu, selän tai niskan kankeus ja pilkullinen ihottuma. Usein on myös vatsakipua, valo- ja ääniherkkyyttä sekä oksentelua. Mikäli epäilee sairastuneensa aivokalvontulehdukseen, on syytä heti ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä tauti voi olla hengenvaarallinen. Nykyisin tauti on onneksi hyvin hoidettavissa, jos apua saadaan riittävän ajoissa.

Teksti:Kari Heusala

Lähde: BBC, Kissing many 'risks meningitis'

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat