Susille myrkkysyöttejä maastoon vienyt iäkäs mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen metsästysrikoksesta

Susille myrkkysyöttejä Lieksan maastoon vienyt mies on saanut neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. 83-vuotias mies määrättiin myös kahden vuoden metsästyskieltoon ja luovuttamaan metsästyskorttinsa riistanhoitoyhdistykselle.

– (Tuomitun) on näytetty vieneen valmistamansa myrkkysyötit metsään ja haudanneen ne lumeen siinä tarkoituksessa, että susi söisi syötit ja sen seurauksena kuolisi tai ainakin vahingoittuisi, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeuden mukaan mies hankki itselleen strykniininitraattia, syanidia ja koivusokeria. Hän valmisti myrkkysyötit sekoittamalla aineita jauhelihaan.

– (Tuomittu) on näin menetellen käyttänyt metsästyksessä kiellettyä myrkkyä tai myrkytettyä ainetta sisältävää syöttiä sekä metsästänyt aina rauhoitettua sutta, toteaa käräjäoikeus.

Oikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että mies olisi konkreettisesti tappanut tai vahingoittanut susia myrkkysyöteillä. Miehen käyttämät myrkyt eivät oikeuden mukaan aiheuta nieltyinä välitöntä kuolemaa eläimelle.

Teot ajoittuvat helmikuun 2019 loppupuolelta maaliskuun 2020 puoliväliin.

2:06
Susien karkotukseen testataan uusia ääni- ja valotehosteita. MTV Uutiset kertoi asiasta viime kuussa.

Kertoi yksityiskeskusteluissa syöteistä

Mies oli käynyt kemikaaleja, myrkkyjä ja suojavarusteita koskevilla verkkosivustoilla.

Lisäksi miehen netissä käymät keskustelut ja hänen lähettämänsä viestit ilmentävät oikeuden mukaan kielteistä suhtautumista susiin. Mies oli kertonut esitutkinnassa, että susi oli aiemmin tappanut hänen koiransa, minkä vuoksi hän vihasi susia.

Tuomion mukaan mies kertoi yksityisissä nettikeskusteluissa muun muassa myrkkysyöttien valmistamisesta ja sijoittamisesta, parhaista ajankohdista syöttien käyttämiselle sekä siitä, miten hän pyrki minimoimaan kiinnijäämisriskin.

Oikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että rikos olisi tehty erityisen raa'alla tai julmalla tavalla tai että teon kohteena olisi ollut suuri määrä eläimiä. Näin ollen oikeus ei pitänyt tekoa törkeänä.

2:38
Susien ja ihmisten yhteiselo herättää voimakkaita tunteja – millaisilla keinoilla voidaan välttää susituhoja?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja