Suru-uutinen: Korkeasaareen pelastettu saimaannorppa Topias on kuollut

Saimaannorppa Topias hoidettiin kuntoon Korkeasaaressa, mutta palautus Saimaalle ei onnistunut – näin Korkeasaaressa iloitaan uudesta asukkaasta 7:09
Näin reippaana Topias polskutteli altaassaan vielä muutama viikko sitten.

Korkeasaaren nuori saimaannorppa Topias on kuollut. Se löydettiin kuolleena lauantaiaamuna.

Korkeasaaren lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että Topias oli elämänsä viimeiset kolme päivää eläinlääkäreiden hoidossa Korkeasaaren villieläinsairaalassa.

Aiemmin Topiaksella oli Korkeasaaressa käytössään uusittu ja norpan tarpeita ajatellen muokattu saukkotarha, joka käsitti 17 kuution altaan ja muovimatolla pehmustettuja lepopaikkoja.

Viime keskiviikkona Topias siirrettiin villieläinsairaalaan tarhan muutostöiden ajaksi, sillä se oli loukannut herkäksi kulunutta ihoaan altaan uudenkarheissa betonipinnoissa ja tarhan muutostöillä haluttiin turvata norpan hyvät olot.

Taustalla muitakin ongelmia

Topiaksen ihoa hoidettiin, mutta eläimen oireista pääteltiin, että taustalla saattoi olla jotain muutakin. Kun Topias tutkittiin perusteellisesti ja siitä otettiin näytteitä, niin sen ulosteesta löydettiin heinää ja hiekkaa. Hoito hiekan saamiseksi pois suolistosta aloitettiin heti, sillä tila on eläimelle vakava.

– Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi. Tämä oli yllättävää, muttei täysin ennenkuulumatonta hylkeillä. Hoidon ansiosta vointi koheni, mutta valitettavasti norppa menehtyi myöhemmin komplikaatioihin. Teimme parhaamme pelastaaksemme norpan, kertoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa

Korkeasaaresta kerrotaan, että Topias menehtyi perjantain ja lauantain välisenä yönä, ja se vietiin patologisiin tutkimuksiin Helsingin yliopistolle. Kuolinsyyksi todettiin suolitukos, mutta jatkotutkimuksessa selvitetään siihen johtaneita syitä.

Topias oli hoidossa Korkeasaaressa heinäkuusta lähtien

Puumalan Piitsniemestä loukkaantuneena löydettyä saimaannorpan poikasta oli hoidettu Korkeasaaren villieläinsairaalassa heinäkuusta lähtien. Viranomaiset kielsivät toipuneen norpan palauttamisen Saimaalle, mutta sallivat Korkeasaaren järjestää norpalle paikan eläintarhasta, jonne oli tarkoitus rakentaa tätä varten uusi hyljeallas. Topias olisi ollut lajinsa suojelun lähettiläs.

– Olemme hyvin surullisia saimaannorpan kohtalosta. Topias oli ainutlaatuinen yksilönä ja lajinsa edustajana. Norpasta ehti tulla kuluneen puolen vuoden aikana tärkeä osa monen Korkeasaaren työntekijän arkea. Haluamme olla mukana turvaamassa saimaannorppien tulevaisuutta, tiivistää Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen eläintarhan työntekijöiden tunnelmat.

Korkeasaari avasi tänään Topiaksen nimissä keräyksen, jolla tuetaan saimaannorppien suojelua luonnossa.

Lue myös:

    Uusimmat