Surmatun Raimo Anderssonin leskellä pitkä rikoshistoria: huumeita, aseita ja varastettua tavaraa – epäillään nyt törkeästä huumausainerikoksesta

Elinkautisvanki Raimo Anderssonin tappo Rikospaikassa - Vaimo: ”Miehet soittivat minulle yöllä. Riitaa ei ollut” 3:46

Vankilomalla huhtikuussa tapetun Raimo Anderssonin vaimoa Satu Anderssonia epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, jonka vuoksi hänet on vangittu. Leski otettiin kiinni 27. huhtikuuta ja hänet vangittiin vappuaattona.

Tällä viikolla järjestettiin uusi vangitsemiskäsittely, jossa Andersson vaati päästä vapaaksi, mutta oikeus ei pyyntöön suostunut. Jutussa on poliisin mukaan myös kolme muuta epäiltyä, jotka on vangittu.

Yllä olevalla videolla Satu Anderssonin haastattelu Rikospaikassa.

Jutun tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kimmo Sainio ei vielä kerro, mistä rikosepäilyssä on tarkemmin kyse. Tutkinta ei liity kuitenkaan millään tavalla Raimo Anderssonin henkirikokseen.

Huumeita ja aseita

Nyt vangittuna oleva Satu Andersson on tuomittu useita kertoja aiemmin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

Nykyään 51-vuotias nainen sai lukuisia tuomioita erityisesti 1990-luvulla. Tuolloin hänellä oli vielä eri sukunimi.

Helsingin raastuvanoikeus (nykyinen käräjäoikeus) tuomitsi naisen maaliskuussa 1992 muun muassa huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta, useista kätkemisrikoksista, huumaantuneena ajamisesta ja ajo-oikeudetta ajamisesta yhteensä kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Tuolloin siivoojana työskennellyt Andersson oli toukokuussa 1990 alkaneessa ehdonalaisessa vapaudessa, joka määrättiin menetetyksi.

Nainen oli pitänyt hallussaan muun muassa hasista ja amfetamiinia sekä ampuma-aseita, kuten kaasusumutinta, pistoolia ja patruunoita.

Hänen hallustaan löytyi myös lukuisia varastettuja tavaroita, jotka hän itse oli ostanut halvalla. Esimerkiksi lähes 5000 markan videokamerasta hän maksoi 500 markkaa. Samoin 2000 markan autoradio päätyi hänelle 300 markalla.

Paljon varastettua tavaraa

Andersson tuomittiin seuraavan kerran jo maaliskuussa 1994 Helsingin käräjäoikeudessa vastaavanlaisista rikoksista. Tällä kertaa tuomio oli kaksi vuotta ja neljä kuukautta vankeutta. Hovioikeus piti tuomion ennallaan kesäkuussa 1995.

Tuomio tuli useista kätkemisrikoksista, törkeästä huumausainerikoksesta, huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksista ja väärennysaineiston hallussapidosta.

Andersson menetti taas toukokuussa 1993 alkaneen ehdonalaisen vapautensa.

Hänen hallustaan takavarikoitiin hyvin paljon osittain arvokasta, varastettua omaisuutta, kuten digitaalivaaka, hopeisia kahvilusikoita, kultaisia kalvosinnappeja ja 10 000 markan kultakello.

Amfetamiinia hänen hallustaan löytyi 200 grammaa. Lisäksi häneltä löydettiin eri ampuma-aseita, kuten pistooli, kynäpistooli, kivääri ja patruunoita kesällä 1993.

Samanlaisia rikoksia

Kesäkuussa 1995 Helsingin hovioikeus ei muuttanut Helsingin käräjäoikeuden toukokuussa 1994 Satu Anderssonille antamaa vuoden ja kolmen kuukauden tuomiota.

Tuolloinkin hänet tuomittiin kätkemisrikoksista, huumausainerikoksista, törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksista, ajo-oikeudetta ajosta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Teot tapahtuivat alkuvuonna 1994.

Tälläkin kertaa naisen hallusta löytyi amfetamiinia ja hasista, ampuma-aseita sekä varastettua tavaraa, kuten tauluja, rannekello, akkuporakone ja lounasseteleitä.

Kertoi olevansa vakituinen huumeidenkäyttäjä

Joulukuussa 2000 naisen sukunimi oli jo muuttunut Anderssoniksi, kun hänet tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen.

Andersson piti syyskuussa 2000 hallussaan 250 grammaa amfetamiinia ja 40 grammaa amfetamiinia.

Andersson valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Andersson väitti, ettei hän tiennyt hänelle jätetyn paketin sisältäneen 40 grammaa amfetamiinia. Hän kertoi luulleensa, että paketissa on rahaa, minkä vuoksi hän laittoi sen kassakaappiin.

Andersson kertoi hovioikeudelle, että hän on huumeiden vakituinen käyttäjä ja 250 grammaa amfetamiinia oli hänen omaa käyttöään varten. Tällä perusteella hän vaati rangaistuksen alentamista.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Epäiltiin avunannosta palkkamurhaan

Satu Andersson kertoi Seiskan haastattelussa ennen huhtikuun lopussa tapahtunutta kiinniottoaan avoimesti myös omasta rikostaustastaan.

Aikanaan häntä epäiltiin avunannosta Volkan Ünsalin palkkamurhaan, josta hänen aviomiehensä Raimo Andersson tuomittiin.

Satu Anderssonia vastaan ei kuitenkaan koskaan nostettu syytettä.

– Rehellisesti sanoen olen itsekin ollut ammattirikollinen lähes koko elämäni. En ole ollut vankilassa sitten vuoden 2003. Sitä ennen olin koko ajan jostakin kiinni, yhteensä ehkä 15 vuotta, Satu Andersson kertoi Seiskan haastattelussa.

Satu Anderssonin aviomies Raimo Andersson tunnettiin kovan luokan rikollisena, joka oli sotkeutunut niin huumekauppaan kuin murhatöihinkin. Andersson toimi uransa aikana niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

1990-luvulla hän pyöritti kilojen heroiini- ja amfetamiinikauppaa Ruotsista Suomeen. Tapauksen tutkinnassa Anderssonin jäljiltä löydettiin helsinkiläisen kerrostalon kellarikomerosta satoja grammoja huumausaineita.

Suurhuomiota Andersson sai turkkilaistaustaisen Volkan Ünsalin murhan yhteydessä. Andersson tuomittiin yhdessä kolmen muun miehen kanssa elinkautisiin vankeusrangaistuksiin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2005.

Lue myös:

    Uusimmat