Superlupaus Kaapo Kakko lähti NHL-kauteen kovin odotuksin ja joutui pettymään rooliinsa – ei luovu silti erikoisuudestaan: "Jotkut väittävät, että se olisi hyödyksi"

New York Rangersin valmentajan mukaan Kaapo Kakko liian ankara itselleen – kehuu silti paineensietokykyä 0:42
New York Rangersin päävalmentaja David Quinn kommentoi joukkueensa suomalaistulokkaan Kaapo Kakon kautta MTV Urheilulle viime joulukuun lopussa.

Leijonissa viime keväänä sensaatiomaisesti pelannut Kaapo Kakko lähti isolla odotuksella NHL:n tarunhohtoiseen maailmaan ja maineikkaaseen New York Rangersin organisaatioon.

Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt aivan odotuksien mukaisesti. Viime kesänä koko varaustilaisuuden toisena pelaajana Rangersiin poimitun 18-vuotiaan suomalaislupauksen kausi on ollut tähän asti vaikeuksien värittämä.

Varsinkin loppukaudesta pieneen rooliin Rangersissa ajautunut Kakko pelasi ennen koronaviruksen aiheuttamaa taukoa 66 NHL-ottelua, joissa syntyi superodotuksiin nähden vaatimattomat kymmenen maalia ja yhteensä 23 tehopistettä.

Kakko myöntää entisen seuransa TPS:n julkaisemassa podcastissa suoraan, ettei homma ole toiminut Rangersissa vielä suunnitelmien mukaisesti.

– Huonoja pelejä tuli silloin tällöin. Rooli oli vähän pienempi kuin edellisillä kausilla. Tuli vähän penkilläkin istuskeltua. Tuli nähtyä kolmos- ja nelosketjujen rooli, mitä ei yleensä ole tullut. Se 8–10 minuutin peliaika ei ole ihan kovin hienoa, Kakko kuvailee.

– Varmasti jokainen jääkiekkoilija haluaisi heti olla hyvä pelaaja ja mahtua siihen ykkös- tai kakkosketjuun … Täytyy myöntää, että välillä se oli aika vaikeaa, kun haluaisi olla kentällä viimeisillä minuuteilla ratkomassa pelejä.

Kakon pienentyneeseen rooliin vaikuttivat varmasti peliesitykset, joista laiturin plusmiinuslukema –26 kertoo omaa kieltään, mutta myös koventuneet panokset runkosarjakauden lähestyessä ratkaisuaan. Rangers jahtasi ennen kauden keskeytystä pudotuspelipaikkaa kiivaasti.

– Välillä tuli oltua koko kolmas erä penkillä. Vaikeita aikoja, mutta silloin koittaa miettiä, että tämä ei vain ole vielä se kausi, kun olen noita pelejä ratkomassa, Kakko sanoo.

Peli on toisenlaista kuin Suomessa

Mikä sitten on mennyt toistaiseksi pieleen Kaapo Kakon Amerikan-valloituksessa?

– On paljonkin kehitettävää, en osaa nimetä yhtä juttua, Kakko tuumaa.

– Alkuun oli vähän haastavaa. Kyllä se peli on toisenlaista kuin Suomessa on pelattu. Varsinkin kaukalon koko on juttu, joka muuttaa asioita aika paljon. Peli on nopeampaa, ja ei ole kauheasti aikaa siellä hyökkäysalueen kulmissa pyöriä niin kuin Suomessa joskus saattaa olla, Kakko vertailee.

Taiturimaisen Kakon tavaramerkkinä pidetty normaalia selvästi lyhyempi maila ei vaihdu pidempään, vaikka hän on saanut kuulla työkalunsa koosta myös Pohjois-Amerikassa.

– No, jotkut väittävät, että se olisi hyödyksi, jos olisi pidempi maila, mutta aika monta vuotta olen pelannut tuolla lyhyemmällä ja silläkin on pelit kulkeneet. En mä sitä lähtisi tässä ekana muuttamaan. Jossain tilanteessa se voi olla huonompi, joissain tilanteissa taas tuntuu, että se auttaa vähän enempi minua. En sitä lähde pidentämään, ainakaan vielä, Kakko linjaa.

Ensi kaudeksi Kakko aikoo hankkia jälleen lisää voimaa ja nopeutta fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan opissa.

"En pitänyt juuri minään"

Kaukalon ulkopuolella Kakon elämä on ollut yllättävän seesteistä New Yorkissa.

– Ennen kautta ajattelin, että saisin sen oman kämpän Manhattanilta jo hommattua. Se ei nyt ekalla kaudella vielä onnistunut ja oikeastaan ehkä hyväkin, kun näin jälkikäteen ajattelee. Asuin sellaisen perheen luona harjoitushallin lähellä, 19 vuotta helmikuussa täyttänyt Kakko kertoo.

Ajomatkaa Manhattanilla sijaitsevaan Rangersin kotiareenaan Madison Square Gardeniin Kakolla oli noin 50 minuuttia.

– Se oli ihan hyvä järjestely ensimmäiseen kauteen. Vapaa-aika kuului aika lailla huilaamiseen ja kotona olemiseen. Ei siinä hirveästi kaupungille lähdetty katselemaan.

Kotimaastaan Kakko kaipasi erityisesti kahta asiaa: turkulaisia ravintoloita ja saunaa.

– Hallilla löytyi kopista sauna, mutta se oli niin huono, ettei sinne oikein viitsinyt edes mennä. Se oli sellainen höyrysaunatyyppinen, eikä lämpöä juuri ollenkaan. En pitänyt juuri minään, Kakko veistelee.

Lue myös:

    Uusimmat