Suosiiko joulupukki rikkaiden lapsia? Kyllä – ainakin tietyissä paikoissa

Joulupukille kiusalliset tutkimustulokset julkaistaan British Medical Journalin perinteisessä joulunumerossa. Koulupoissaolot, nuorisorikollisuus, savupiippujen lukumäärä tai etäisyys pohjoisnavalle eivät vaikuttaneet tuloksiin!

Joulupukki tuo lahjoja kilteille lapsille, yleisesti uskotaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan todellisuus voi olla paljon karumpi. Ainakin sairaaloiden lastenosastoilla vieraillessaan pukki suosii varakkaita ja hyvämaineisia alueita. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat kumota vallitsevan kiltit lapset -teorian, tutkijat kirjoittavat, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Nämä joulupukille kiusalliset tutkimustulokset julkaistaan British Medical Journalin perinteisessä joulunumerossa, joka tunnetaan leikkimielisistä ja kieli poskessa tehdyistä, mutta tieteelliset kriteerit ainakin jotenkuten täyttävistä tutkimuksista.

Saadakseen empiiristä tutkimusnäyttöä pukin toimintatavoista tutkijat soittivat 186 sairaalan lastenosastoille ja tiedustelivat, oliko joulupukki vieraillut siellä jouluna 2015. Nämä tiedot yhdistettiin muun muassa tietoihin alueen työttömyysasteesta, tulo- ja koulutustasosta, nuorisorikollisuudesta ja lasten koulupoissaoloista.

Tulosten perusteella joulupukki vieraili melkein kaikilla lastenosastoilla, mutta väliin jääneet osastot olivat usein alueilla, joiden sosiaalinen ja taloudellinen tilanne oli huonompi. Koulupoissaolot, nuorisorikollisuus, savupiippujen lukumäärä tai etäisyys pohjoisnavalle eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Havaintojensa perusteella tutkijat eivät usko joulupukin vierailujen selittyvän lastenosastojen lasten kiltteysasteella, vaan todennäköisemmin taloudelliset ja sosiaaliset seikat sanelevat vierailuja.

Tilanteen korjaamiseksi tutkijat ehdottavat paikallisten lisäjoulupukkien palkkaamista varsinkin köyhemmille seuduille. He kehottavat myös vanhempia miettimään tarkoin, kannattaako kiltteysteoriaa koskevista tuloksista kertoa lapsille.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat