Petteri Orpo kommentoi täpärää Junnila-äänestystä: "Olkoon tämä erittäin vakava varoitus"

Pääministeri Orpo kommentoi Junnilan saamaa luottamusta 10:24
Katso Orpon kommentit Junnila-äänestykseen.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi keskiviikkoista luottamusäänestystä. MTV Uutiset seurasi tilannetta suorana.

Orpo kertoo käyneensä keskiviikkona aamulla perussuomalaisten Vilhelm Junnila kanssa "vakavan keskustelun".

– Kävin Junnilan kanssa tänään aamulla vakavan keskustelun. Halusin kysyä siitä, ymmärtääkö hän sen, miksi tämä asia on herättänyt kritiikkiä, ja kyllä hän ymmärsi. Hän vakuutti, että mitä on aiemmin sanonut, hän irtisanoutuu kaikesta ja pahoittelee kaikkia sanomisiaan.

Orpo kertoo jatkossa arvioivansa Junnilan toimintaa ministerinä, kuten muitakin ministereitä työssään arvioidaan.

– Olkoon tämä hänelle erittäin vakava varoitus siitä, mitä voi tehdä, mitä ei. Mielestäni asia tuli selväksi.

– Ministerin tehtävässä ei voi toimia niin, miten hän on aiemmin toiminut.

Orpon mukaan hallitus on, nykyisessä kokoonpanossaan, sitoutunut viemään hallitusohjelmassaan sopimiaan asioita edelleen eteenpäin.

"Järkiavioliitto" hallituksessa perustuu isoihin kysymyksiin, ja "toisissa asioissa" pitää löytää ratkaisu, Orpo kommentoi.

– Vaatii jokaiselta miettimistä.

Orpo kertoo, ettei hallituspuolueissa laskeskeltu etukäteen äänten jakautumista, ja kukin puolue teki omat ratkaisunsa.

Orpo korostaa perussuomalaisten suuntaan, että kaikilla hallituspuolueilla, myös toisella päähallituspuolueella, on itse vastuu omista ministerinvalinnoistaan.

"Järkiavioliitosta puhutaan"

MTV Uutisten Livessä Orpon puheita kommentoi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

– Junnila oli sanonut irtisanoutuvansa yhteyksistä äärioikeistolaisiin liikkeisiin, ja Orpo halusi myös varmistaa sen, että Junnila ymmärtää asemansa.

– Oli kiinnostavaa, että Orpo sanoi, että [ministerin kantaman vastuun] täytyy olla täysin selvillä kaikille, että tämä hallitus on tasa-arvon puolella, sitoutunut kaikenlaisiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, ja eikä myöskään hyväksy minkäänlaisia yhteyksiä ääriliikkeisiin. Ehkä se hallituksessa tuli selväksi, toivottavasti myös kaikille hallituspuolueille, myös perussuomalaisille.

Jatkuuko hallituksen työ kesän jälkeen normaalisti?

– Heille on tulossa seminaaripäivä, jossa sitten käydään näitä hallitustyön periaatteita jälleen kerran läpi, sääntöjä ja pelisääntöjä.

Lehtimäki kertoo, ettei MTV Uutisten tavoittama perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra halunnut aiemmin kommentoida asiaa. Nyt haetaan jatkoa yhteistyölle RKP:n ja perussuomalaisten välillä.

– Järkiavioliitosta puhutaan, mutta kyllä tuossa nuorikolla, morsiolla ja sulhasella ja sukulaisilla näyttää olevan aika surkeaa, vaikka häät vasta vietettiin, Lehtimäki kommentoi.

– Kyllä tämä vähän heikolta tällä hetkellä vaikuttaa, ei sitten tiedä, minkälaista avioliittoterapiaa pitää ensi viikolla alkaa harjoittaa.

Lehtimäki huomauttaa, että mikäli oppositiosta olisi ollut äänestyksestä enemmän edustajia paikalla, äänestystulos olisi voinut olla toisin. Moni edustaja on tällä hetkellä Porissa osallistumassa SuomiAreenan keskusteluihin.

Lue myös:

    Uusimmat