Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kommentoi Fortumin historiallisia tappioita – "Uniper-kauppa oli virhearvio ja vastuun kantaa Fortumin johto"

mtv uutiset_live_mikko suursalmi_2 LIVE
MTV Uutiset Live näyttää Tuppuraisen tiedotustilaisuuden suorana kello 13.

Fortum teki ennätyksellisen yli kuuden miljardin euron tappion myydessään omistuksensa saksalaisesta kaasuyhtiö Uniperista Saksan valtiolle. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kommentoi tiedotustilaisuudessaan, että Uniper-kauppa oli virhearvio, josta vastuun kantaa Fortumin johto.

Saksan valtio hankkii Fortumilta kaikki Uniper-osakkeet 1,7 eurolla osakkeelta eli yhteensä puolella miljardilla eurolla. Fortum oli vuosien varrella ostanut Uniperin osakkeita seitsemällä miljardilla eurolla ja tappiota tuli Fortumin toimitusjohtajan Mikko Rauramon mukaan yli kuusi miljardia euroa. 

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Uniper-kauppa on paljastunut virhearvioksi, josta vastuun kantaa Fortumin johto. 

Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, pitäisikö Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon erota tehtävästään.

Nyt neuvoteltua ratkaisua Tuppurainen pitää osakkeenomistajien kannalta parhaana mahdollisena.

Voit lukea tiedotustilaisuuden kulusta tarkemmin tiedotustilaisuuden aikana tehdystä hetki hetkeltä -seurannasta alta.

13.29: Suora lähetys on nyt päättynyt! Kiitos seurasta.

13.28: Tuppurainen: Fortumin hallitus on nyt arvioinut, että osakkeiden myyminen tähän hintaan oli osakkeenomistajien etujen mukainen.

13.27: Tuppurainen Uniperin Ruotsin ydin- ja vesivoimaliiketoiminnasta: Fortumilla ei ole mahdollisuuksia nyt poimia rusinoita pullasta. Fortumilla on tulevaisuudessa etuosto-oikeus.

13.23: Tuppurainen: Valtio-omistaja on kaikissa olosuhteissa tuonut esille dialogissa yhtiön edustajien kanssa, että valtiolla ei ole intressiä Keski-Euroopan kivihiilibisnekseen tai liiketoiminnan kasvattamiseen Venäjällä. On ollut yhtiön hallituksen valinta tulla Uniperin omistajaksi. 

13.21: Tuppurainen: Jos meillä olisi ollut tieto siitä, että Venäjä hyökkää Ukrainaan ja katkaisee kaasutoimitukset Saksaan, kun Uniperin pääomituksesta päätettiin, pääomitus olisi ollut virhe. Fortumin hallituksella ei kuitenkaan ollut tuota tietoa.

13.19: Valtio-omistaja ja Tuppurainen omistajaohjausministerinä neuvotteli Saksan kanssa juuri pääomituksen takaisinsaamisesta.

13.18: Tuppurainen kertoo, että näyttäisi siltä, että Fortumin tase kestää myös mahdollisesti Venäjän liiketoiminnoista tulevat tappiot.

13.13: Tuppurainen painottaa, että heinäkuun sopimus tehtiin erilaisessa tilanteessa, minkä jälkeen Venäjä on kiristänyt otettaan. Tuppuraisen mukaan silloin Saksassa oli käsitys siitä, että kaasua olisi vielä saatavilla Nord Stream 1:n kautta. Tappiot kuitenkin moninkertaistuivat, kun kävi ilmi, ettei näin ole.

13.11: Tuppuraisen mukaan on Fortumin hallituksen päätös, irtisanotaanko Fortumin toimitusjohtaja.

13.10: Tuppurainen: Jälkikäteen arvioituna Uniper-kauppa oli virhearvio ja vastuun kantaa Fortumin johto.

13.09: Tuppuraisen mukaan näyttäisi siltä, että Fortumin hallitus on tehnyt ostopäätöksen kuulematta valtio-omistajaa.

13.08: Tuppurainen: Näyttäisi siltä, että Fortumin omat varat kestävät ja yhtiön investointikyky säilyy ja ettei Fortum tarvitsisi enää pääomitusta.

13.06: Tuppurainen: Valtio-omistajan kannalta oli tärkeää saada kahdeksan miljardin pääomitus takaisin ja ettei valtio enää pääomittaisi Uniperia. Nämä tavoitteet saavutettiin.

13.05: Tuppurainen: Fortum on tehnyt väistämättömän päätöksen.

13.04: Tuppurainen: Uniperin myynti Saksalle mahdollistaa Fortumin keskittymisen ydinliiketoimintaansa ja rajaa yhtiön tappioita.

13.03:  Tuppurainen sanoo, että valtio-omistajan näkökulmasta tärkeintä on, että Fortumin omistamiseen liittyy edelleen strateginen intressi, joka on Suomen valtion sähkönsaannin turvaaminen.

13.01: Ministeri Tuppurainen saapuu median eteen.

12.56: Suora lähetys alkaa! Tervetuloa seuraan.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja