Britannian parlamentti torjuu sopimuksettoman Brexitin – Theresa May tavoittelee korvaavaa ratkaisua Irlannin hätäjärjestelyyn

Britanniassa eläteltiin yhä toivoa erosopimuksen avaamisesta, kun maan parlamentti äänesti tiistaina eri brexit-vaihtoehdoista.

Britannian parlamentti torjuu ajatuksen, että maa jättäisi Euroopan unionin ilman erosopimusta. Parlamentin alahuone hyväksyi tämän sisältöisen esityksen äänin 318–310.

Parlamentti on äänestänyt illan aikana useista vaihtoehdoista, miten edetä brexitin kanssa.

Pääministeri Theresa May tavoitteli parlamentilta mahdollisimman vahvaa mandaattia avata keskustelut uudelleen EU:n kanssa.

Kello 22.30 Suomen aikaa äänestys alahuoneessa oli vielä kesken.

Esillä oli vaihtoehto, jonka mukaan erosopimukseen kirjattu Irlannin hätäjärjestely korvattaisiin "vaihtoehtoisilla järjestelyillä". May toivoi parlamentin kertovan illan äänestyksessä mahdollisimman selvästi, että se ei hyväksy sopimuksen kirjausta hätäjärjestelystä.

–  Tänään meillä on mahdollisuus näyttää EU:lle mitä tarvitaan, jotta sopimus menee läpi tässä talossa, May patisti ennen äänestystä.

Hätäjärjestely eli backstop oli isoimpia perusteluita sille, että EU:n ja Britannian neuvottelema erosopimus tyrmättiin Britannian parlamentissa kaksi viikkoa sitten.

EU suhtautuu varauksella

EU-johtajat ovat toistelleet, ettei erosopimusta avata, vaan sopimus on paras mahdollinen.

Jo joulukuussa May joutui lähtemään Brysselistä tyhjin käsin, kun EU-johtajat torjuivat ehdotuksen erosopimuksen avaamisesta.

Moni brittiparlamentaarikko ihmettelikin, miten pääministeri aikoo kääntää EU-kollegoidensa päät. May myönsi, ettei EU:ssa ole juuri haluja sopimuksen avaamiseen, mutta toivoi siksi selkeää viestiä parlamentilta.

–  Maailma tietää, mitä tämä talo ei halua. Tänään meidän on lähetettävä viesti siitä, mitä me haluamme, May sanoi.

Juuri ennen äänestystä Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi, että sopimus ei ole avattavissa. Myös uutistoimisto Bloomberg kertoi tiistaina EU-lähteeseen viitaten, että EU-maat eivät avaisi neuvotteluita uudelleen.

Katseet kääntyvät keskiviikkona EU-parlamenttiin, jossa muun muassa komission johto arvioi iltapäivällä brexitin seuraavia askeleita.

Turvaisivatko tekniset ratkaisut avoimen rajan?

EU ja Britannia ovat sopineet, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pidetään ilman näkyviä rajaesteitä. Erimielisyys koskee sitä, miten tämä tehtäisiin.

Erosopimukseen on nyt kirjattu hätäjärjestely, jonka mukaan Britannia pysyy tulliliitossa EU:n kanssa ja Pohjois-Irlannissa noudatetaan keskeisiä sisämarkkinoiden sääntöjä, jos muusta ei ehditä sopia.

Tekniset ratkaisut, jotka nousivat jälleen keskusteluun, eivät ole uusi idea, vaan niitä harkittiin jo eroneuvotteluiden aikana.

Erosopimus syntyi vajaan kahden vuoden neuvotteluiden jälkeen. Se tasoittaisi huomattavasti Britannian tietä ulos EU:sta. Eroa seuraisi ainakin vajaan kahden vuoden siirtymäaika, jonka aikana lähes kaikki jatkuisi Britannian ja EU:n välillä ennallaan.

Britannia on jättämässä Euroopan unionin 29. maaliskuuta. Parlamentti hylkäsi tiistaina aloitteet, joissa suoraan esitettiin lisäaikaa eroneuvotteluille.

Alahuone ei tällä kertaa äänestänyt erosopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Parlamentille tarjoutuu tähän mahdollisuus vielä myöhemmin.

Sopimus tuodaan uudelleen parlamenttiin Mayn mukaan niin pian kuin mahdollista. 

Uutista päivitetty 22.39.

Lue myös:

    Uusimmat