Tervetuloa Natoon! Ruotsille sataa onnitteluita – "Tekee Natosta entistä vahvemman"

Ruotsista tuli Naton jäsen kesken sotaharjoituksien 2:12
Video: Ruotsista tuli Naton jäsen kesken sotaharjoitusten

Ruotsin pitkään viivästynyt Nato-jäsenyys innosti monia onnittelemaan liittokunnan uusinta jäsentä.

–  Nyt se on virallista – Ruotsi on Naton 32. jäsen ja ottaa oikeutetun paikkansa pöytämme äärellä. Ruotsin jäsenyys tekee Naton vahvemmaksi, parantaa Ruotsin ja koko liittokunnan turvallisuutta. Odotan innolla heidän lippunsa nostamista Naton päämajalla maanantaina, kirjoitti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg viestipalvelu X:ssä.

–  Tänään minulla on kunnia toivottaa Ruotsi tervetulleeksi Natoon sen 32. liittolaisena. Kun Nato perustettiin 75 vuotta sitten, presidentti (Harry S.) Truman sanoi liittokunnan luovan kilven hyökkäyksiä ja hyökkäyksien pelkoa vastaan. Tänään tuo kilpi – ja transatlanttinen turvallisuus – ovat vahvempia kuin koskaan, sanoi Yhdysvaltojen presidentti Joe BidenX:ssä.

–  Tervetuloa Natoon, Ruotsi! Tämä on hyvä päivä Ruotsille, hyvä päivä Suomelle ja hyvä päivä Natolle, iloitsi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) X:ssä.

–  Kaikki Pohjoismaat vihdoin Natossa. Lasillinen Kolmen Leijonan viskiä kollegojen hyvässä seurassa, skoolasi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika AaltolaX:ssä.

Presidentti Alexander Stubb ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe soittivat jo aiemmin päivällä onnittelupuhelun Ruotsin pääministerille Ulf Kristerssonille.

Biden: Ruotsin liittyminen tekee Natosta entistä vahvemman

Ruotsin liittyminen tekee sotilasliitto Natosta vahvemman kuin koskaan, sanoo Biden.

Bidenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin luuli pystyvänsä hyökkäyssodallaan Ukrainassa heikentämään Eurooppa ja aiheuttamaan hajaannusta Natossa.

Ruotsin liittymisen myötä Nato on kuitenkin yhtenäisempi, päättäväisempi ja dynaamisempi kuin koskaan, Biden jatkoi.

Ruotsista tuli Naton jäsen aikaisemmin tänään, kun Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson luovutti jäsenyysasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenille.

Lue myös:

    Uusimmat