Keskustajohto moitti hallitusta sekasortoisesta tilanteesta: "Mieleen tulee Trumpin Amerikka"

Keskustan Saarikon ja Kurvisen poliittiset tilannekatsaukset 34:16
Keskustan Annika Saarikko ja Antti Kurvinen moittivat puheessaan Orpon hallitusta. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu Tampereella.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ehdottaa, että myös oppositio voisi tukea Petteri Orpon (kok.) hallitusta, jos syyskauden alussa valmistuva rasisminvastainen tiedonanto on riittävän "linjakas ja selkeä".

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen moitti puheessaan Orpon hallitusta "sekasortoisesta tilanteesta".

– Kokoomuksen ja perussuomalaisten pitäisi olla toteuttamassa suuria lupauksia, joita ne ihmisille ennen vaaleja antoivat. Näin ei nyt kuitenkaan ole. Hallituksen tilanne on kesän aikana ollut sekasortoinen, ja ulkomailla kirjoitetaan jopa Suomen ”kauhukabinetista”. Mieleen tulee Trumpin Amerikka. RKP:n toiminta muistuttaa Hamleitia: ollako vai eikö olla. 

Syy sekasortoon ei ole tutkijoissa, mediassa, tutkijoissa tai oppositiopuolueissa Syy sekasortoiseen tilanteeseen on vain ja ainoastaan hallituksen sisällä. Yksi on varmaa: näin ei voi jatkua, Kurvinen sanoi.

Saarikko: Koko eduskunta voisi tukea hallitusta

Myös Saarikko moitti puheessaan hallitusta itseaiheutetuista rasismikohuista. 

– On väkevän oireellista, että rasismin vastaisuutta pitää erikseen todistella, kuulla aiheesta sata asiantuntijaa ja diskuteerata viikkotolkulla.

Maan ajelehtiminen hallituspuolueiden itsensä aiheuttamien kohujen kuohuissa pitää päättyä. Hallituksen on ryhdyttävä töihin, hoitamaan ihmisten ja isänmaan asioita, Saarikko sanoi.

Saarikon mielestä kaikkien eduskuntapuolueiden tulisi allekirjoittaa uudelleen rasisminvastainen julistus. 

Hallituksen valmistelemalta rasisminvastaiselta tiedonannolta Saarikko odottaa selkeää irtisanoutumista rasismista, jakamattoman ihmisarvon kunnioittamista sekä konkreettisia toimia. 

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta tiedonantokeskustelun jälkeen. Saarikko ehdotti puheessaan, että myös oppositiopuolueet tukisivat Orpon hallitusta, jos tiedonanto on riittävä.

– Jos tiedonanto on sisällöltään linjakas, selkeä ja jos kaikki ministerit ovat siihen sitoutuneita, minusta tiedonantoa pitäisi koko eduskunnan tukea. Se olisi kaivattu viesti Suomesta maailmalle – maineessa on nyt säröjä. Yhteinen viesti eduskunnasta olisi myös tärkein mahdollinen ennen kaikkea niille muualta tulleille maassamme asuville ihmisille, joille rasismi on arkipäivää. 

"Tulemme tekemään ennennäkemätöntä oppositiopolitiikkaa"

Saarikko moitti puheessaan myös perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran talouslinjauksia ja Orpon hallituksen politiikkaa arvoiltaan liian koviksi. Purra piti perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella linjapuheen, jossa kuvaili itseään ja puoluettaan fiskaalikonservatiiveiksi.

Malli on melkein sadan vuoden takaa. Ajalta ennen hyvinvointiyhteiskuntaa. Ideaali näyttää olevan minimalistinen yövartijavaltio, joka huolehtii perustehtävänä puolustusvoimista, vankiloista ja poliisista. Lopusta ihmiset saavat vastata itse. Nykyiseltä hallitukselta suomalaiset saavat suunnaltaan oikeaa talouspolitiikkaa. Mutta kylkiäisenä niin kovat arvot, että Suomi ei ole sellaisia ennen kohdannut, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan keskusta tulee myös tukemaan joitakin hallituksen esityksiä esimerkiksi työmarkkinauudistuksissa. 

– Olen ollut liian pitkään mukana esittääkseni vain teatterikappaleita kansalle. Aiomme kannattaakin hallituksen esittämiä asioita, se se vasta rohkeaa onkin. 

Emme aio vastustaa siksi, että kuuluu vastustaa. Tulemme tekemään ennennäkemätöntä oppositiopolitiikkaa. Emme ole oppositiossa yhdessä muiden oppositiopuolueiden kanssa, vaan omalla keskitiellämme, Saarikko sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmä on koolla Tampereella.

Lue myös:

    Uusimmat