Mainos

Suomi sai lentokoneen kylkeen Runebergin – Norja ehkä satanistin

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg lentelee nyt taivaalla.

Runebergin hahmolla varustettu Norwegian-lentoyhtiön uusi Boeing 737-800 -kone aloitti tänään lentonsa Suomen taivaalla. Runeberg (1804–1877) on ensimmäinen Norwegianin konetta koristava suomalaishahmo.

Edustajansa Norwegianin sankareiden joukkoon ovat aiemmin saaneet Norja, Ruotsi ja Tanska. Runeberg pääsee Norwegianin laivastossa sankarigalleriaan, johon vuonna 2002 ensimmäisinä liittyivät naparetkeilijät Roald Amundsen ja Fridtjof Nansen sekä biologi Thor Heyerdahl.

Kuusimetrinen Runeberg-hahmo ehtii tänään näyttäytyä paitsi Helsinki-Vantaalla, myös Oulussa ja Rovaniemellä.

Haussa historiallisia hahmoja – yleisö äänesti satanistia

Norwegian valitsee koneensa koristajiksi hahmoja, jotka ovat historiallisesti tunnettuja ja oman aikansa edelläkävijöitä.

Yhtiön mukaan Runeberg ei myöskään jää ainoaksi koneita koristavaksi suomalaiseksi. Tulevien hahmojen määrää tai henkilöllisyyttä ei kuitenkaan vielä ole päätetty.

Voi olla, ettei suomalaisia päästetä äänestämään koneen kylkeen pääsevistä henkilöistä. Kymmenvuotista taivaltaan juhlivalla Norwegianilla on käynnissä nettikampanja, jossa norjalaiset voivat äänestää, kenen norjalaisen "sankarin" he haluavat lentokoneen kylkeen ikuistaa.

Lentoyhtiön kauhuksi äänestystä neljästä käynnissä olevasta äänestyksestä yhtä johtaa edesmennyt norjalainen black metal -muusikko, satanistina ja kommunistinakin tunnettu Øystein Aarseth. Äänestysaika loppuu huomenna keskiyöllä.

Wikipedian mukaan Aarseth oli keskeinen hahmo siinä, miksi monet Norjan 1990-luvun alun metallimuusikoista alkoivat harjoittaa satanistisia tekoja. Hän alkoi kannustaa yhtyetovereitaan ja muita yhtyeitä muun muassa kirkkojen polttamiseen ja murhaamiseen. Hän itse ei kuitenkaan tiettävästi osallistunut varsinaisiin rikoksiin.

Aarseth päätyi toisen black metal -muusikon, Varg Vikernesin, surmaamaksi vuonna 1993. Vikernes on saanut laajaa julkisuutta 1990-luvulla tekemiensä kirkkojen tuhopolttojen sekä murhan takia.

Aarsethin äänestysmenestyksestä Norwegianin nettikisassa kertoi eilen ensin Taloussanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.