Suomi on saavuttanut 70 prosentin koronarokotustavoitteen – THL muistuttaa toisen annoksen tärkeydestä

2:14
Koronarokotus puuttuu vielä tartuntatautilaista – yksityisillä terveysyrityksillä ei ole tietoa hoitohenkilökunnan rokotuskattavuudesta.

Suomi on ylittänyt EU:n asettaman tavoitteen, jonka mukaan 18 vuotta täyttäneistä yli 70 prosentin tulisi saada koronarokote. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan

Tällä hetkellä Suomen väestöstä yli 18-vuotiaista noin 72 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteensa.

– Tämä on hieno välietappi rokotusten edistymisessä ja näyttää sen, että me olemme Suomessa aktiivisesti ottaneet koronarokotuksia, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio toteaa tiedotteessa.

– Vielä ei kuitenkaan voida sanoa rokotusten suhteen olevan valmista, vaan koronarokotuksia tarvitsee yhä ottaa.

Suomi EU-maista neljäs

Suomen lisäksi EU:n tavoitteen on täyttänyt tähän mennessä vain kolme muuta jäsenvaltiota.

Islannissa noin 83 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Tämän lisäksi sekä Belgiassa ja Maltalla vastaava lukema on 72 prosenttia. 

– Olemme Euroopassa rokotusten etenemisessä aivan kärkimaita. Tätä selittävät Suomessa käytössä olevat pidemmät ensimmäisen ja toisen annoksen rokotusvälit, joiden avulla olemme pystyneet nopeasti etenemään ensimmäisen annoksen rokotuksissa. Suomalaiset ovat myös varanneet rokotusaikoja aktiivisesti, mikä näkyy hienossa etenemistahdissa, Kontio sanoo.

Huomenna ylittyy miljoonan rokotuksen rajapyykki

Toisen koronarokoteannoksen saaneiden määrä nousee THL:n arvion mukaan huomenna miljoonaan. Koko väestöstä toisen annoksen on saanut tällä hetkellä noin 18 prosenttia.

– Samalla kun voimme olla tyytyväisiä ensimmäisten rokoteannosten erinomaiseen kattavuuteen, on muistettava toisen annoksen tärkeys. Toisen annoksen jälkeen rokotettu saa parhaan mahdollinen suojan, Kontio sanoo.

– Toinen annos on myös olennainen, koska delta-virusmuunnosta on liikkeellä aiempaa enemmän. Vaikka delta-virusmuunnos saattaa tarttua myös rokotetulle, suojateho delta-virusmuunnoksen aiheuttamaa vakavaa koronatautia vastaan on kuitenkin hyvä.

Koko Suomen väestöstä 58 prosenttia rokotettu

Ensimmäisen annoksen saaneista 30 prosenttia on nyt saanut myös toisen rokoteannoksen. Yli 70-vuotiailla lukema on vielä parempi, sillä tässä ikäryhmässä 75 prosenttia ensimmäisen annoksen saaneista on saanut myös toisen rokoteannoksen.

Koko Suomen väestöstä ensimmäisen annoksen on tällä hetkellä saanut noin 58 prosenttia eli noin 3,2 miljoonaa ihmistä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja