Suomi on pohjoismaiden ykkönen mobiilinetin käytössä

Suomalaisilla on käytössään kaikkein vähiten lankapuhelimia ja eniten kännykkäliittymiä, kun verrataan muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan.

Suomi on myös mobiili-internetin käytössä kirkkaasti edellä naapureitaan.  

Asia selviää Viestintäviraston tiistaina julkaisemasta kuluttajatutkimuksesta. Suomessa on eniten mobiilitiedonsiirtoa asukasta kohti. Yhä useammille suomalaisille esimerkiksi kännykän tai mokkulan kautta toimiva mobiililaajakaista riittää ainoaksi nettiyhteydeksi.  

– Tämä johtuu siitä, että suomalaisissa liittymissä on vähän käyttörajoituksia, mitä tulee mobiilidatan käyttöön. Suomi eroaa tässä monista muista maista, sanoo päällikkö Joonas Orkola Viestintävirastosta.   

Kiinteiden laajakaistaliittymien määrässä Suomi on vasta neljäs, mutta tyytyväisyys internetyhteyksien nopeuksiin on kasvanut.  

"Voi pohtia, kauanko kirjeitä liikkuu"  

Suomalaisten suosituin matkapuhelinpalvelu ovat yhä tekstiviestit. Tekstiviestejä lähettää yli 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista.   
Alle 25-vuotiailla pikaviestimet, kuten Whatsapp, ovat jo ohittaneet tekstiviestit suosituimpana viestipalveluna. Myös vanhemman väestön keskuudessa niiden suosio kasvaa.  

Kaikenikäiset käyttävät kännykkää entistä enemmän myös uutisten lukuun, tiedonhakuun ja nettitelevision katseluun. Puhelimen käyttö näihin tarkoituksiin on lisääntynyt joka vuosi.   

Yhä enemmän verkkoon siirtynyt viestintä on johtanut siihen, että postipalveluiden käyttö on laskenut vuosittain. Viime vuonna postipalveluiden käyttö laski 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, sanoo apulaisjohtaja Petri Makkonen Viestintävirastosta.  

– Iso syy on yritysten siirtyminen sähköisiin laskuihin, Makkonen sanoo.

Myös sanomalehtien varhaisjakelu ja aikakausilehtien tilaukset ovat vähentyneet. Yksi postin palvelu eli pakettien lähetys on kuitenkin jatkuvasti kasvanut. Tämä johtuu ennen kaikkea nettikaupan kasvusta. Taantumakaan ei ole onnistunut laskemaan nettikaupan kulutusta.  
Postin käytön vähentyminen voi vaikuttaa postipalveluiden muodon muuttumiseen, Makkonen arvioi.  

– Voi pohtia, kauanko kirjeitä esimerkiksi liikkuu. Tavaran pitää kuitenkin aina liikkua, ja pakettien lähetys vain kasvaa vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat