Suomi on hankkimassa korkealle ulottuvia ilmatorjuntaohjuksia – "Puolustusvoimat hakee nykyaikaista ja kustannustehokasta ratkaisua"

Suomi on hankkimassa korkealle ulottuvia ilmatorjuntaohjuksia, joiden on tarkoitus olla puolustusvoimien käytössä tämän vuosikymmenen loppupuolella 2:10
Suomi on hankkimassa korkealle ulottuvia ilmatorjuntaohjuksia, joiden on tarkoitus olla puolustusvoimien käytössä tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Suomi on hankkimassa korkealle ulottuvia ilmatorjuntaohjuksia, joiden on tarkoitus olla puolustusvoimien käytössä tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Sen jälkeen, kun neuvostovalmisteiset Buk-ohjukset poistuivat käytöstä vuosikymmen sitten, Suomen ilmatorjunta vaikkapa kymmenen kilometrin korkeudessa on ollut vain hornet-hävittäjien varassa.

Mittakaavaltaan selvästi suurempien hävittäjä- ja laivuehankintojen varjossa myös tätä aukkoa paikataan uudella hankinnalla. Korkealle ulottuvien ohjusten on tarkoitus parantaa maavoimien kykyä osua erilaisiin ilmamaaleihin, kuten vihollisen hävittäjiin.

– Nykyaikainen sodankäynti, siitä iso osa tapahtuu ilmassa, puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo.

– Tietenkään emme halua sotaa käydä, mutta torjumme sitä osaltamme sillä, että meillä on uskottavat ja toimivat puolustusvoimat, ja siitähän tässäkin on kysymys.

Hankinnalle kaavailtu hintalappu ei ole toistaiseksi julkista tietoa.

Tarjouspyynnöt on lähetetty viidelle yritykselle, joista kahden kotimaa on Israel. Suomen asekauppaa Israelin kanssa on kritisoitu, mutta ministerin mukaan myyjän kotimaalla ei ole hankinnassa suurta merkitystä.

– Puolustusvoimat hakee nykyaikaista ja kustannustehokasta ratkaisua. Meillä on todella viisi eri vaihtoehtoa. Suorituskyky, kustannustehokkuus, ovat niitä keskeisiä hankintakriteerejä, ei niinkään se, mistä maasta se hankitaan, Kaikkonen sanoo.

Ohjusjärjestelmien on tarkoitus olla Suomen käytössä kuluvan vuosikymmenen loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat