Mainos

Suomi ja Britannia aikovat allekirjoittaa puolustusyhteistyösopimuksen Varsovassa

1:34

Suomen ja Britannian odotetaan allekirjoittavan Varsovassa sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Samantyyppistä sopimusta on valmisteltu myös Yhdysvaltojen kanssa.

Kokouksessa aiotaan myös ilmoittaa Itä-Euroopan ohjuskilven olevan nyt alustavilta osiltaan valmis.

Varsovan Nato-huippukokous on Suomelle uusi askel läntisen puolustusyhteistyön syventämisessä.

Suomi ja Britannia aikovat allekirjoittaa Varsovassa sopimuksen kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä. Suomen puolelta allekirjoittaja on puolustusministeri Jussi Niinistö, brittien osalta virkaveli Michael Fallon. Samanlaista sopimusta on jo kehitelty myös Yhdysvaltojen kanssa.

Sopimusta on valmisteltu jo vuoden verran, joten aivan suoraan suoraan Brexit-äänestyksestä se ei kumpua. Suomen eduskunnalle tieto kuitenkin tuli yllätyksenä. Mm. puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) on kritisoinut, että sekä ulkoasiainvaliokunta että puolustusvaliokunta joutuivat lukemaan asian lehdestä.

Vaikka Varsovan kokouksen konkreettisin aihe on Afganistan-operaation jatko, Suomen kannalta kenties kiinnostavin anti liittyy Venäjään. Presidentti Sauli Niinistöltä odotetaan varmasti kommentteja Putin-tapaamisesta viime perjantailta, sillä Niinistö on EU-johdosta viimeinen, joka on Venäjän presidentin tavannut.

Venäjä noussee esiin myös ohjuspuolustuksen kautta. Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ajama Itä-Euroopan ohjuskilpihanke on nyt alustavilta osiltaan valmis. Asiasta tiedotetaan Varsovassa, ja Venäjä vastannee siihen omalta osaltaan Nato-Venäjä-tapaamisessa ensi viikolla. 

Venäjän mukaan ohjuskilpi on suunnattu Venäjää vastaan, ja sen mielestä järjestelmä rikkoo Naton ja Venäjän yhteistä peruskirjaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.