Suomi haluaa mukaan Iranin kauppa-apajille – maahan lähdössä ennätyksellisen suuri yritysdelegaatio

Suomi haluaa osansa Iraniin odotettavasta kauppa- ja investointibuumista, kun maan markkinat pakotteiden purkamisen jälkeen avautuvat.

Suomesta lähtee maanantaina Iraniin poikkeuksellisen iso yritysdelegaatio tunnustelemaan vientimahdollisuuksia. Joukko lähtee matkaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenitan Toivakan johdolla.

Noin sadan hengen valtuuskunnassa on reilut 70 yritysedustajaa. Reissuun lähtee yrityksiä Koneesta Nokiaan, Wärtsilään, Orion Pharmaan ja Outoteciin sekä useita pankkeja. 

Länsimaiden johtajat ja valtuuskunnat ovat kolkutelleet iranilaisten ovia siitä lähtien, kun ydinsopimuksesta heinäkuussa ilmoitettiin. Toivakka ei silti usko, että liikkeellä oltaisiin liian myöhään. Iranissa on jo tätä ennen käyty tunnustelumatkalla, ja kotiläksyt on muutenkin tehty ennen matkaa.  

Ministerin mukaan suomalaisia auttavat Iranissa hyvät suhteet ja osaajan maine. Lähetystöt ovat olleet molemmissa maissa kaikki nämä vuodet. 

– Mutta kilpailu tulee olemaan kovaa. Ei se ole helppo asia niin, että sinne vaan mennään ja ruvetaan myymään, Toivakka toteaa.

Tarpeita ja kiinnostusta Iranissa on muun muassa biotalouden, ympäristöteknologian, rakentamisen ja kaivosteknologian saroilla.

Harvinainen tilaisuus 

Tilaisuus on poikkeuksellinen: Iranissa ovat avautumassa yli 80 miljoonan kuluttajan markkinat. Maahan ennustetaan jopa yli 5 prosentin talouskasvua, jos pakotteet saadaan suunnitelmien mukaisesti poistettua ensi vuoden aikana. Tarpeet pitkään eristyksissä olleen maan talouden nykyaikaistamiseen ovat isot. 

– Tällaisia mahdollisuuksia ei usein tule, Afrikan ja Lähi-idän osastoa ulkoministeriössä johtava Jarno Syrjälä kiteyttää. 

Vaikka ydinsopimus solmittiin kesällä, talouspakotteet ovat yhä voimassa. Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta odotetaan vahvistusta sille, että Iran on toiminut sopimuksen velvoitteiden mukaisesti, jolloin pakotteita voitaisiin alkaa purkaa. Syrjälän mukaan tämän odotetaan tapahtuvan alkuvuodesta.

Kaikkia pakotteita ei pureta. Iranille jää yhä ihmisoikeuspakotteita ja asevientikielto. 

Suomesta on tehty jonkin verran kauppaa Iraniin myös pakotteiden aikana. Syrjälän mukaan isoin ongelma monelle yritykselle ovat olleet pankki- ja rahaliikenteeseen kohdistuvat pakotteet. Nekin on määrä purkaa.

Lue myös:

    Uusimmat