Mainos

Suomi ei olekaan it-maiden kärkeä

Tietotekniikka-alan maailman kattojärjestön WITSAn mukaan Suomen tietotekniikkapanostukset ovat 5,9 prosenttia bruttokansantuotteesta ja koko maailman keskiarvo on 6,6 prosenttia. Suomen tietotekniikkainvestoinnit nousivat kuitenkin tuntuvasti viime vuosikymmenellä.

Suomi jäi WITSAn vertailussa sijalle 24, ja edelle menivät USA:n, Britannian ja kaikkien muiden pohjoismaiden lisäksi mm. sellaiset maat kuin Uusi-Seelanti, Israel ja Irlanti.

-Nokian kännykät sekä matkapuhelinten ja Internet-liittymien määrä ovat tuudittaneet meidät siihen uskoon, että ilman muuta pysymme kehityksen kärjessä. Todellisuudessa tilanne saattaa olla huonompi kuin on uskottu, Suomea WITSAssa edustavan Tietotekniikan palveluliitto Tipalin toiminnanjohtaja Liisa Nakari sanoo.

Nakarin mielestä Suomessa pitäisi lisätä tuntuvasti panostuksia varsinkin alan koulutukseen. Muuten jo olemassa olevaa tietotekniikkaa ei saada tarpeeksi tehokkaaseen käyttöön eikä alalle tulevaisuudessa riitä tarpeeksi osaajia. -Lisäksi julkisen hallinnon palvelut pitää saada nopeasti verkkoon ja opettaa kansalaiset käyttämään niitä, ennen kuin voidaan puhua todellisesta tietoyhteiskunnasta, Nakari sanoo.

Kehittyvät alueet kasvavat nopeimmin

Suomen suhteellisen aseman heikkenemistä WITSAn tilastossa selittää osin vahva lähtötaso, sillä perusinvestoinnit laitteistoon ja esimerkiksi matkapuhelinverkkoihin on pitkälti jo tehty.

Väkimäärään suhteutettuna Suomen IT-panostus oli viime vuonna maailman 15. suurin, mutta Nakarin mielestä se ei riitä takaamaan kilpailukyvyn säilymistä. Nyt väkilukuun suhteutetun listan kärjessä on Sveitsi ja sen jälkeen tulevat Japani, Yhdysvallat, Tanska, Singapore, Ruotsi, Norja, Hollanti, Britannia ja Australia. It-alan nopeimmin kasvavat markkinat olivat tilaston mukaan viime vuonna Vietnam, Kiina, Puola, Kolumbia, Intia, Brasilia, muu Itä-Eurooppa, Unkari, Romania ja Slovakia.

WITSAn selvityksessä oli mukana 55 maata ja aluetta, jotka edustavat 98 prosenttia maailman tietotekniikka- ja tietoliikenneinvestoinneista.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.