Mainos

Suomi avasi edustuston Natossa

Suomi avasi tänään edustuston Naton päämajassa Brysselissä. Valtuuskirjansa pääsihteeri Javier Solanalle jättänyt Suomen Belgian-suurlähettiläs Leif Blomqvist sanoo, että kyse on koko ajan lisääntyneiden suhteiden virallistamisesta.

Blomqvistin mielestä merkittävämpää on se, että Suomi meni mukaan toukokuussa perustettuun Euroatlanttiseen yhteistyöneuvostoon EAPC:hen ja osallistuu laajennettuun rauhankumppanuuteen PfP:hen. Suomi pääsee näiden kautta osallistumaan haluamallaan tavalla kriisinhallintatoimien valmisteluun, mistä entisen Jugoslavian Ifor-operaation yhteydessä jäätiin paitsi.

Suurlähettiläs Blomqvistin mukaan osallistuminen valmisteluun merkitsee merkitsee tietynlaista vaihtokauppaa. Jotta Suomi otetaan vakavasti ja mukaan suunnitteluun varhaisessa vaiheessa, täytyy taata varmuus tai ainakin todennäköisyys siitä, että mukana ollaan myös varsinaisen tilanteen syntyessä.

Nato-edustuston avaaminen merkitsee muutaman kuukauden kuluttua myös suomalaisten siviili- ja sotilasvirkamiesten siirtymistä Naton päämajan naapurustoon yhdessä useiden muiden rauhankumppanuusmaiden edustustojen kanssa. Suomi on lähentynyt jälleen myös Länsi-Euroopan asehankintajärjestöä WEAG:ta, johon pääsy torjuttiin viime syksynä. Nyt tilanteen sanotaan muuttuneen ja Suomen sekä Ruotsin jäsenyyshakemusten olevan aktiivisessa harkinnassa. Päätöksiä odotetaan vielä tämän vuoden aikana.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.