Suomesta lähtee pelastajaryhmä Nepaliin huomenna – mukaan koiria ja mikrofoneja

Suomi lähettää palomiehiä ja koiria Nepaliin auttamaan maanjäristyksen jälkeisissä pelastustöissä.

29-jäsenisen pelastajaryhmän tehtävänä on etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.  

Palomiesten lisäksi ryhmässä on yksi lääkäri ja kaksi koiraa ohjaajineen, kertoo koulutuspäällikkö Esa Ahlberg Kuopiossa toimivasta Kriisinhallintakeskuksesta.  

Pelastajaryhmän on määrä lentää varhain huomisaamuna suoraan Kuopiosta Nepaliin. Ahlbergin mukaan tehtävä kestänee noin kymmenen päivää.  

Rauniopelastusryhmä lähtee matkaan suhteellisen kevyellä kalustolla, jotta sen on helppo liikkua, Ahlberg kertoo. Mukana on muun muassa erilaisia mikrofoneja ja muita teknisiä välineitä, joilla ryhmä voi etsiä raunioihin hautautuneita ihmisiä ja hälyttää sitten muita auttajia varsinaiseen pelastustyöhön.  

Ryhmä on osa vuoden alusta aloittanutta EU:n järjestelmää, jossa jäsenmaat ovat rekisteröineet auttajaryhmiä käytettäviksi kansainvälisissä onnettomuustilanteissa. Tätä ns. voluntary pool -järjestelmää käytetään nyt ensi kertaa.  

Punainen risti valmistautunut auttamaan 

Myös Suomen Punainen risti on valmis lähettämään apua Nepaliin. Valmiina lähetettäväksi on terveysklinikka sekä avustustarvikkeiden kuljetukseen ja jakeluun keskittyviä yksiköitä avustustyöntekijöineen.  

Suomen punainen risti lähettää tänään kolme ihmistä Nepaliin suunnittelemaan avustusoperaatiota.  

Kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Kalle Löövin mukaan Nepalissa työskentelee parhaillaan kaksi suomalaista, jotka molemmat ovat kunnossa.  

Suomen ulkoministeriö ilmoitti tänään suosittavansa välttämään tarpeetonta matkustamista Nepaliin.  

Lue myös:

    Uusimmat