Suomessa opiskeleva britti pelkää EU-eron vaikutuksia: "Minut voidaan pakottaa palaamaan maahan, johon en enää halua"

Britannian ero EU:sta vaikuttaa myös opiskelumahdollisuuksiin. Eurooppalaisten opiskelijoiden opiskelu Britanniassa voi vaikeutua ja kallistua. Toisaalta brittiopiskelijoiden pääsy eurooppalaisiin opiskelijanvaihto-ohjelmiin voi hankaloitua. Toistaiseksi tarkkaa tietoa EU-eron vaikutuksista opiskelumahdollisuuksiin ei ole.

Suomea opiskeleva britti Michael Owen Jones on työharjoittelussa Kirjallisuuden vientikeskuksessa Helsingissä. Hän on tyrmistynyt Britannian aikeista erota Euroopan Unionista.

– Ero EU: sta olisi katastrofi niin poliittisesti kuin sosiaalisestikin.

"Asiat muuttuvat vaikeammiksi"

Jatkossa brittiopiskelijat eivät ehkä pääse yhtä helposti opiskelemaan tai työharjoitteluun EU-maihin.

– Vaikutuksia voi tulla. Asiat muuttuvat vaikeammiksi heille. Heidän on ehkä vaikeampi rahoittaa opintojaan, uskoo Jones.

Vaihto-opiskelijoita on tullut Britanniasta Suomeen 200-300 vuodessa. Suomesta puolestaan lähtee vuosittain 600-700 vaihto-opiskelijaa Britanniaan ja tällä hetkellä vajaat 2000 suomalaista suorittaa koko tutkintoa Britanniassa.

Nopeita muutoksia ei tule

Muutoksia opiskelumahdollisuuksiin ei ole tulossa ainakaan ihan heti.

– Suomelle Britannia on ollut tärkeä maa koulutusyhteistyössä ja opiskelijaliikkuvuudessa ja nyt lähitulevaisuudessa tilanne pysyy kyllä ihan ennallaan, vakuuttaa toimialajohtaja Juha Ketolainen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksesta Cimosta.

Muutoksia voi kuitenkin tulla muutaman vuoden päästä, kun eroneuvottelut etenevät. Britannian yliopistoissa on EU-maiden opiskelijoille 9000 punnan katto lukuvuosimaksuille. Jos katto poistuu, ulkomaalaisten opiskelu Britanniassa voi kallistua selvästi.

Vaikutukset ulottuvat myös vaihto-opiskeluun, jos Britannia jättäytyy EU:n Erasmus-ohjelman ulkopuolelle.

Vastaavasti Suomen yliopistoissa aiotaan ottaa käyttöön lukuvuosimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Esimerkiksi Helsingin yliopisto alkaa periä lukuvuosimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta syyslukukaudesta 2017 alkaen.

Vieraskielisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin tulevien opiskelijoiden lukuvuosimaksu on 10 000 - 25 000 euroa. Jos Britannia ei liity ETA-alueeseen, maksu koskee myös brittiopiskelijoita.

"Opiskelijoiden ei kannata huolestua"

Eroneuvottelujen kuluessa selviää, tuleeko opiskelumahdollisuuksiin suuria muutoksia vai ei. Jos muutoksia tulee, ne eivät välttämättä astu voimaan heti.

– Opiskelijoiden ei kannata olla huolissaan, mutta kannattaa seurata tilanteen kehittymistä. Jos muutoksia tulee, yleensä käy niin, että jo aloitetut opinnot saadaan viedä loppuun asti vanhoin järjestelyin. Jos tahtoa on, löydetään hyvät ratkaisut jatkolle, uskoo Ketolainen.

Michael Jones haluaisi jäädä Suomeen ja valmistua kääntäjäksi. Hän kuitenkin pelkää, että Britannian EU-ero romuttaa suunnitelmat.

– Oikeuteni oleskelulupaan Suomessa voidaan peruuttaa. Minut saatetaan pakottaa palaamaan maahan, johon en enää halua. Se ei enää tunnu kodilta. Onneksi käännöstyötä voi tehdä missä päin maailmaa tahansa. Voin kääntää suomalaista ja ruotsalaista kirjallisuutta missä vain. Sen takia olen onnekas, mutta monet muut eivät ole, toteaa Jones.

 

Lue myös:

    Uusimmat