Mainos

Suomessa jyllännyt influenssa B hiipumassa – viruslöydökset laskemaan päin

Influenssakauden Suomessa käynnistäneen B-viruksen huippu saattaa olla ohi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viruslöydökset näyttävät olevan laskemaan päin.

THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen kertoo, että laitoksen raportit kulkevat hieman jälkijunassa, mutta luvut viittaavat siihen, että tartunnat ovat tasaantumassa ja ehkä jopa vähenemässä.

Tämän vuoden influenssakauden erikoisuus on ollut, että B-virus saapui maahan ennen A-viruksia ja B on sairastuttanut useampia.

THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen kertoo, että A-virustartunnat ovat nyt pysyneet melko samalla tasolla jo viikkoja. Ikonen muistelee, että parisen vuotta sitten nähtiin pitkä ja jurnuttava influenssakausi.

– Meillä ei ollut selkeitä huippuviikkoja löydösten perusteella. Kausi oli hyvin pitkä ja siinä esiintyi tasaisesti B-viruksia, Ikonen sanoo.

– Voi olla, että tästä kaudesta tulee vähän samankaltainen.

Yksityisen puolen rokote kattavampi

Esimerkiksi viime talvena oli influenssatartunnoissa voimakas piikki, joka sitten kuitenkin hiipui nopeasti. Loppujen lopuksi sairastumisia tilastoitiin melko lailla sama määrä kuin pitkän ja jurnuttavan influenssakauden aikana.

Tämän talven kehitystä on mahdotonta ennustaa. Pitkä influenssakausi on yksi mahdollisuus, samaten virusten vallanvaihto.

– Jos B-influenssan kierto vähenee, A voi päästä valloilleen, Ikonen pohtii.

Tänä vuonna julkisella puolella tarjolla ollut rokote suojasi kahdelta A-virustyypiltä ja yhdeltä B-virustyypiltä, kun yksityisen puolen tarjoama rokote kattoi kaksi A:ta ja kaksi B:tä. Lue täältä viisi kysymystä influenssarokotteesta. 

Influenssarokotuksien tehoa on vielä liian varhaista arvioida, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek, hänkin THL:stä. Nohynekin mukaan rokotteen tehoa arvioidaan ensi viikolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.