Mainos

Suomessa ihmisiä vaikeaa irtisanoa ulkonäön vuoksi: Ei asiallinen ja painava syy

Työsuhdetta on hankalaa lähteä purkamaan pelkän työntekijän ulkoisen olemuksen perusteella Suomessa, kertoo Palvelualojen ammattiliiton lakimies Henry Vähtäri.

Eilen herätti keskustelua pitkien kynsiensä takia Alkosta irtisanotun Jaanan, 54, tapaus. Jaanaa oli pyydetty luopumaan kynsistä, mutta hän katsoi niiden olevan osa persoonaansa eikä suostunut. Jaana irtisanottiin.

– Tällainen tapaus, jossa riita koskee näin selvästi työntekijän ulkoista olemusta, on hyvin harvinainen eivätkä ne mene oikeuteen asti edes kerran vuodessa, Jaanan asianajajana toiminut Vähtäri kertoo.

Jaana riitautti irtisanomisensa. Alko joutuu maksamaan entiselle työntekijälleen 15 kuukauden palkkaa vastaavan summan ja ammattiliitolle oikeudenkäyntikulut 7 200 euroa.

Irtisanomiseen oltava asiallinen ja painava syy

Vähtäri selittää, että työnantajan mahdollisuudet vaikuttaa työntekijän ulkonäköön ovat yleisesti melko rajalliset Suomessa.

– Lainsäädännössä ei säädellä, miltä työntekijän tulee näyttää. Jos taas mietitään työsuhteen päättämistä, sillä pitää lain mukaan olla asiallinen ja painava syy, Vähtäri selittää.

– Pelkän ulkoisen olemuksen perusteella on hankala lähteä purkamaan työsuhdetta.

Jaanan tapauksessa Alko yritti ulkonäön sijaan vedota siihen, että kynnet ovat työturvallisuusriski ja hidastavat työntekoa.

Oikeus piti mahdollisuutta lähinnä teoreettisena, koska kynsistä ei ollut aiheutunut vaaraa Jaanan 15 vuoden työsuhteen aikana kertaakaan. Tilanne olisi ollut erilainen, jos Jaana olisi ollut töissä esimerkiksi keittiössä.

– On tehtäviä, joissa voidaan tehtävän takia vaikuttaa ulkonäköön ja esimerkiksi pitkistä kynsistä voisi sanoa ravintolapuolella. Raja on hyvin häilyvä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.