Pitkä oikeustaisto: Jaana, 54, sai potkut Alkosta liian pitkien kynsien vuoksi – "Ne ovat osa persoonaani"

Mikkeliläisen Jaana Haikaraisen 15 vuoden työ Alkon myyjänä päättyi irtisanomiseen tammikuussa 2015. Syyksi Haikaraiselle ilmoitettiin, että hänellä oli liian pitkät kynnet.

Alkon mukaan liian pitkät kynnet ovat työturvallisuusriski ja hidastavat työntekoa. 54-vuotias Haikarainen ei näihin perusteluihin tyytynyt, vaan riitautti irtisanomisensa.

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi asiassa tuomion tiistaina. Alko joutuu maksamaan entiselle työntekijälleen 15 kuukauden palkkaa vastaavan summan ja ammattiliitolle oikeudenkäyntikulut 7 200 euroa.

– Olo on helpottunut. Ihmisarvokysymyksenä minä tämän enemmän koin, Haikarainen kommentoi asiaa MTV Uutisille.

"Epätietoisuus raskainta"

Haikarainen sanoo, että irtisanomisesta alkanut parin vuoden ajanjakso on ollut raskas.

– Epätietoisuus ihmisen elämässä on kaikkein raskainta niin fyysisesti kuin henkisesti.

Alkon mukaan irtisanotulle työntekijälle annettiin ennen työsuhteen päättämistä useita mahdollisuuksia korjata menettelyään. Haikaraisen kohdalla se olisi tarkoittanut kynsien leikkaamista työtehtävien ja työturvallisuuden vaatimaan pituuteen.

– Minulla on ollut pitkät kynnet nuoruudesta saakka. Ne ovat osa persoonaani.

Alko totesi, että liian pitkät kynnet estävät muun muassa suojakäsineiden käytön.

– Alkon mielestä Etelä-Savon käräjäoikeuden antama päätös vaarantaa työnantajan mahdollisuuden huolehtia työntekijöidensä työturvallisuudesta lain edellyttämällä tavalla. Päätöksen muuttamiseksi Alko tulee harkitsemaan valitusluvan hakemista hovioikeudelta, yhtiö kommentoi asiaa kotisivuillaan.

"Mitä tekee yli viisikymppinen nainen?"

Haikarainen kertoo, että monet mikkeliläiset ovat ihmetelleet suositun myyjän kohtaloa.

– Tunnen täällä aika paljon ihmisiä, ja koin, että ammattitaitooni luotettiin. Sain työstäni positiivista palautetta. Asiakkaat ovat kyselleet missä minä olen ja minkä takia minut irtisanottiin.

Tulevaisuuden näkymät ovat Haikaraisen kohdalla vielä auki. Työ ja rakennevika on aiheuttanut hänen toiseen käteensä kulumaa, joten sekin vaikuttaa siihen, miten työllistyminen onnistuu.

– On TE-keskuksen käsissä, mitä minun käden kanssa voidaan tehdä. Leikkaus voi olla yksi vaihtoehto. Mutta mitä tekee yli viisikymppinen yksikätinen nainen työkseen? Haikarainen miettii.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Palvelualan ammattiliiton PAMin verkkolehti.

Lue myös:

    Uusimmat