Suomenlinna, Machu Picchu ja… vulva? Naisen sukuelin halutaan Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon

Suomalainen missikaunotar Aja silvottiin nelivuotiaana metsäaukiolla:"Muistan jokaisen veistä vetäneen käden liikkeen" 4:37
KATSO MYÖS: "En pysty vieläkään katsomaan itseäni alasti peilistä", Aja Daffeh kertoo silpomisesta ja sen jättämistä arvista avoimessa videohaastattelussa. Haastattelu on tehty vuonna 2021.

Naisen sukuelimestä halutaan tehdä Unescon maailmanperintökohde. Ehdotuksen takana on kansainvälistä silpomisen vastaista työtä tekevä Solidaarisuus, joka jättää ehdotusta koskevan hakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriöön tänään tyttöjen päivänä 11.10.

Tyttöjen ja naisten jalkojen välistä voi tulevaisuudessa löytyä Unescon maailmanperintökohde. Ensilukemalta ajatus voi tuntua erikoiselta, mutta taustalla on vakava ihmisoikeusasia.

Vulvan lisäämistä Unescon maailmanperintökohteeksi vaatii silpomisen vastaista työtä tekevä Solidaarisuus, jonka mukaan kyseessä olisi suojelutoimi silpomista vastaan.

Unescon maailmanperintölistalle haettavalle kohteelle on osoitettava sen erityinen, yleismaailmallinen arvo. Ilman naisen sukuelintä yhtäkään ihmistä ei olisi olemassa, kommentoi Solidaarisuuden viestintäpäällikkö Saara Manelius tiedotteessa.

Säätiön mukaan maailmassa elää yli 200 miljoonaa tyttöä ja naista, jotka ovat joutuneet silpomisen kohteeksi. Suomessa silpomisen uhreja elää arviolta tuhansia. 

44 000 tyttöä ja naista kuolee vuosittain silpomisen vuoksi

Sukuelinten silpominen aiheuttaa vulvallisille psyykkisiä, emotionaalisia ja fyysisiä vakavia terveyshaittoja ja heikentää naisten yhteiskunnallista asemaa. Pahimmillaan silpominen johtaa kuolemaan. 

Birminghamin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan 44 000 tyttöä ja naista kuolee silpomisen seurauksena vuosittain, kerrotaan Solidaarisuuden tiedotteessa.

Silpominen on kansainvälinen ongelma, ja siksi naisen sukuelimelle tulee saada myös yleisesti tunnustetun kansainvälisen tahon suojelus.  

Unescon maailmanperintökohteiden puolestaan katsotaan olevan niin arvokkaita, että niiden suojelu ja säilyttäminen on koko ihmiskunnan vastuulla.

Naisen sukuelin on itseisarvoinen asia. Silti tyttöjen sukuelimiä silvotaan eri puolilla maailmaa, eri kulttuureissa ja uskonnoissa. Sukuelinten silpominen on vakavaa väkivaltaa, jonka kohteeksi tytöt joutuvat sukupuolensa vuoksi – vain, koska ovat tyttöjä, Manelius kertoo MTV:lle sähköpostissaan.

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat muun muassa Kiinan muuri, Machu Picchun muinainen kaupunki Perussa, Suomenlinna sekä Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue.

Suomessa Unescon maailmanperintösopimuksen toimeenpanosta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä ympäristöministeriö. Mukana prosessissa ovat myös tapauksesta riippuen Museovirasto ja Metsähallitus.

Lue myös:

    Uusimmat