Suomen Yrittäjät: Työssäkäyvät laajasti huolissaan julkisen talouden velkaantumisesta

Lakkoaaltoja toisensa perään – millä keinoilla lakkotalvi päättyy? 6:31
Lakkoaaltoja toisensa perään – millä keinoilla lakkotalvi päättyy?

Hallituksen toimet työllisyyden nostamiseksi jakavat vastaajia.

Enemmistö työelämässä olevista suomalaisista on huolissaan Suomen julkisen talouden velkaantumisesta, kertoo Suomen Yrittäjät. Yrittäjien teettämän kyselyn mukaan tätä mieltä oli 74 prosenttia vastaajista.

Velkaantuminen huolestuttaa kyselyn mukaan miehiä enemmän kuin naisia. Ammattiryhmistä huolta kantoivat eniten yrittäjät, johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt.

Myös puoluekanta jakoi vastaajia selvästi. Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat olivat huolestuneimpia, kun taas vasemmistoliiton kannattajista yli puolet eivät kantaneet huolta julkisen talouden veloista.

Kyselyssä selvitettiin myös näkemyksiä hallituksen kaavailemista työmarkkinatoimista, joilla tavoitellaan työllisyysasteen nostamista muun muassa ottamalla käyttöön vientivetoinen palkkamalli, lisäämällä mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen ja määräämällä ensimmäinen sairauslomapäivä palkattomaksi, ellei työehtosopimuksessa ole sovittu toisin.

Vastaajista 41 prosenttia vastusti toimia, 38 prosenttia kannatti. Ammattiliittojen jäsenet sekä vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden kannattajat olivat keskimääräistä kriittisempiä.

– On olennaista lisätä ymmärrystä siitä, että uudistukset ovat kansainvälisessä vertailussa hyvin maltillisia. Niitä tehdään, jotta Suomessa olisi parempi työllistää, investoida ja yrittää, opasti Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian tammikuun aikana. Vastaajina oli tuhat työelämässä mukana olevaa suomalaista, eli työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrittäjiä, työttömiä ja lomautettuja. Luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat