Mainos

Suomen vanhimpiin sotaveteraaneihin kuulunut Salomon Altschuler on kuollut 105-vuotiaana – lausui juhlavuonna kauniit sanat Suomesta

1:15
MTV haastatteli Altschuleria Suomen juhlavuoden tapahtuman yhteydessä.

Yksi Suomen vanhimmista sotaveteraaneista, suomenjuutalainen Salomon Altschuler on kuollut. Hän oli kuollessaan 105-vuotias. Vuonna 1913 syntynyt Altschuler nukkui pois torstaina. 

Hänet haudataan tänään Helsingissä. Altschuler taisteli Suomen puolesta talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa.

Sotaveteraani Salomon Altschuler joutui pelkäämään jatkosodassa Neuvostoliiton lisäksi Suomen rinnalla taistellutta Saksaa, joka jahtasi juutalaisia Euroopassa.

Kertomuksensa mukaan saksalainen SS-upseeri uhkasi Altschuleria aseella, kun selvisi, että hän on juutalainen. Pelottava tilanne päättyi kuitenkin lopulta ilman laukausta.

Sodassa Altschuler toimi toisen saksalaisupseerin tulkkina. Tämä ei onneksi ollut juutalaisvastainen ja sanoi, että Altschuler voi täysin vapaasti hoitaa tehtäväänsä Suomen armeijan sotilaana.

Talvisodassa mies toimi ratsulähettinä ja jatkosodassa tienhoitokomppaniassa, välillä etulinjassa. Myöhemmin hänestä tuli talousaliupseeri.

Altschuler joutui jatkosodan jälkeen vielä Lapin sotaan, jossa entinen aseveli kääntyi viholliseksi. Altschuler kuitenkin selvisi hengissä.

Komea laulutervehdys presidentille

MTV Uutiset oli paikalla vuonna 2017, kun Suomen veteraanikuoro lauloi komeasti tervehdyksensä presidentti Sauli Niinistölle ja Jenni Haukiolle.

Kuoron keski-ikä oli 94 vuotta ja nestorin titteli kuului tuolloin 104-vuotiaalle Altschulerille.

1:45

MTV Uutiset haastatteli miestä esiintymisen yhteydessä. Hän kertoi arvostavansa suomalaisessa yhteiskunnassa uskonnonvapautta.

– Suomessa on uskonvapaus ja sitä kunnioitetaan. Täällä saa kuulua mihin uskontokuntaan tahansa, kunhan vain on rehellinen ihminen, Altschuler sanoi. 

Hän kertoi tuolloin, että 100-vuotias Suomi näyttää oikein hyvältä – kuten miehen oma kuntokin.

– Suomi on maailman ihanin maa. Asun kotona yksin ja olen tyytyväinen, ettei tarvitse mennä vanhainkotiin. Lapseni pitävät minusta hyvää huolta. Jumalan kiitos, kaikki on kunnossa. Muisti on vielä hyvä, pää on kunnossa. Olen hyvien kavereiden kanssa laulukuorossa, Altschuker kertoi.

– Mutta kroppa on vanha. Vähän niin kuin kaksi ihmistä. Toinen on vanha, mutta jumalan kiitos vielä järki kulkee, veteraani naurahti toimittaja Jouni Munukalle

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja