Suomen tähtiuimarit vaativat selvitystä Uimaliiton toiminnasta – paine johtoa kohtaan kasvaa

Suomalaisessa uinnissa kuohuu ja poreilee – väki vaihtunut tiuhaan tahtiin 2:17
Tulosruudussa puitiin Uimaliiton tilannetta lokakuun lopussa.

Tulosruutu nosti viime viikon torstaina esiin Suomen Uimaliiton toimintakulttuurissa ilmenneitä epäkohtia. Nyt Suomen eturivin maajoukkueuimarit ovat ilmaisseet syvän huolensa lajin ja huippu-uinnin tulevaisuudesta.

Uintimaajoukkueen kirkkaimmat tähdet Matti Mattssonin, Ari-Pekka Liukkosen ja Ida Hulkon johdolla ovat MTV Urheilun tietojen mukaan allekirjoittaneet Uimaliitolle tehdyn vetoomuksen, jossa organisaation liittohallitukselta penätään konkreettisia syitä muun muassa lajiliitossa tapahtuneisiin useisiin henkilöstövaihdoksiin. 

MTV Urheilu sai käsiinsä vetoomuksen, jota on määrä käsitellä Uimaliiton hallituksen syyskokouksessa marraskuun 18. päivänä. Vetoomuksen pääkohdat ovat luettavissa alla.

Terveiset maajoukkueelta liittohallitukselle

Hei!

Me maajoukkueuimarit olemme huolissamme Uimaliiton nykytilasta. Muutaman vuoden aikana ovi on käynyt joka suuntaan, osin syystäkin. Tarvetta muutoksille on ollut ja on varmasti edelleen, mutta suunta tuntuu nyt olevan hukassa. Viimeisin, toiminnanjohtaja Tony Kilposen lähtö oli erityisen ikävä ja huolestuttava uutinen. 

Miltä Uimaliitto näyttää työnantajana, jos mediasta saa jatkuvasti lukea uutisia väen vaihtumisesta epämääräisissä olosuhteissa? Viime vuosien toiminta ei myöskään ainakaan lisää uskottavuutta liiton tärkeimmän rahoittajan OKM:n sekä muiden keskeisten kumppaneiden (Olympiakomitea, urheiluopistot, sponsorit) näkökulmasta. 

Viimeinen vuosi oli monella osa-alueella jo askel kohti parempaa. Toiminta alkoi avautumaan meille uimareille ja meitä alettiin ottamaan huomioon, välillä jopa mielipiteitämme kyseltiin. 

Maajoukkuetoimintaan haluamme myös ottaa kantaa. Valmennus on laadukasta mutta esimerkiksi tieto maajoukkueen tapahtumista ei saavuta meitä uimareita ajallaan, kisajärjestelyt on jätetty puolittain hoitamatta ja leiritoimintaa ei todellisuudessa tällä hetkellä ole. Laadukasta toimintaa tehdään kyllä kotipaikkakunnillamme, mutta maajoukkuetoiminta on hakoteillä siitä mitä sen pitäisi olla, jos haluamme säilyä kilpailukykyisenä uintimaana. Meillä on suuri huoli huippu-uinnin ja koko lajin tulevaisuudesta. Missä mennään ja kuka kantaa vastuun?

Uintiseurat huolissaan

Suomen uintimaajoukkueen päävalmentaja Eetu Karvonen kommentoi asiaa Tulosruudussa.

MTV Urheilu uutisoi viime viikolla peräti kahdeksan työntekijän lähteneen parin viime vuoden aikana liiton palveluksesta.

Heikko johtamiskulttuuri on ollut yksi keskeisimmistä syistä lukuisiin henkilöstövaihdoksiin. Liittohallituksen johtohenkilöiden kerrotaan puuttuneen viime vuosien aikana toistuvasti liikaa muun muassa operatiiviseen toimintaan. 

– Liittohallituksen johto antaa omissa nimissään toistuvasti määräyksiä toiminnanjohtajalle ja toimiston työntekijöille. Tämä mikromanageeraus on johtanut jo kahden toiminnanjohtajan lähtöön lyhyen ajan sisällä, huippu-uinnin sisäpiiriläinen kertoo MTV Urheilulle. 

– Paitsi, että tällä on kielteinen vaikutus koko liiton toimintakulttuuriin – heijastuvat muutokset myös liiton talouteen rujolla tavalla, hän lisää.

MTV Urheilun tietojen mukaan myös Suomen johtavat uintiseurat ovat jo ilmaisseet yhtenä rintamana huolensa lajin kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä Suomessa, mikäli sekasorto johtotasolla jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Seurat ovat pyytäneet, että asioita käsitellään tulevassa syyskokouksessa.

Paine kasvaa Uimaliiton johtoporrasta kohtaan – Tulosruutu 17.11.

Tulosruutu kertoi saagan tuoreimmista käänteistä torstaina 17.11. Matti Mattsson: "Mitään muutosta ei tule tapahtumaan, jos asiaa ei viedä eteenpäin".

Lue myös:

    Uusimmat