Suomen suurlähetystölle mahdottomat äänestysjonot Tukholmassa: Lapsiperheet 1,5 tuntia pakkasessa

Presidentinvaalit houkuttelivat Tukholmassa runsaasti äänestäjiä Suomen suurlähetystöön. Ennakkoäänestys ulkomailla päättyi lauantaina.

Yksi paikalla äänestämässä käynyt oli Henna Huoviala, joka kertoo jonon olleen iltapäivällä peräti 300 – 400 metrin mittainen. Ulkona kahdeksan asteen pakkasessa ja kylmän tuulen tuiskeessa joutui odottelemaan äänestämään pääsyä noin puolentoista tunnin ajan.

Huoviala toteaa, että kokonaisuudessaan äänestämään odottelu sujui melko mukavissa tunnelmissa.

– Mutta en tiedä olisiko ollut parempi käydä jonain toisena päivänä, kaikki ilmeisesti ryntäsivät viimeisenä hetkenä sinne äänestämään. 

Huovialan mukaan pakkasen kourissa värjötellessä tuli kylmä, varsinkaan kun ei ollut osannut varautua niin pitkään jonotukseen.

– Minua säälitti, että siinä oli aika paljon pieniä lapsia. Joillain perheillä ei ollut edes vaunuja mukana. Yksi parivuotias pienokainenkin siinä seisoi isän ja äidin kanssa ihan jäässä, se oli kyllä kurja nähdä.

Viisitoista vuotta Ruotsissa asunut Huoviala kertoo, että ei ole koskaan kohdannut Ruotsissa niin pitkiä äänestysjonoja.

– Keskustelin jonossa yhden miehen kanssa, joka kertoi käyneensä paikalla äänestämässä neljänkymmenen vuoden ajan, eikä hänkään ollut koskaan nähnyt tuollaista jonoa.

Huoviala pohtii, olisiko suurlähetystön puolelta voitu tulla esimerkiksi sanomaan, että lapsiperheet voisivat odottaa sisätiloissa.

Pöllöraati: Presidentinvaalin kirikierros käynnistyi 10:41
Presidentinvaalien loppukiri alkoi – näin Pöllöraati sitä arvioi. 

Lue myös:

    Uusimmat