Mainos

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Istanbulissa: "Vaaralliset ajat eivät ole ohi"

3:14

Turkissa vallankaappausyrityksen jälkeisten pidätysten määrä on noussut jo arviolta kuuteen tuhanteen. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste seuraa tilannetta Istanbulissa.

Sarasteen mukaan väkeä on jo kerääntynyt lauantain ja sunnuntain aikana Taksim-aukiolle. Presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti sunnuntaina kaikkia turkkilaisia ympäri maan yhdistymään ja osoittamaan mieltä hallituksen – sekä Erdoganin puolesta.

– Toisaalta tilanne täällä on se, että on pelokasta, mutta samalla voitonriemuista. Ihmisiä kertyy koko ajan enemmän Taksimille ja Turkin ja AKP:n liput liehuvat. Erdoganin puolesta huudetaan iskulauseita, vallankaappausta yrittäneet sotilaat kehotetaan hirttämään, Saraste kertoo Istanbulin tunnelmista.

Sarasteen haastattelemat turkkilaiset vaikuttivat helpottuneilta siitä, että tilanne on ohi.

– Kaikki on taas hyvin. Ihmiset pitävät yhtä yhden lipun alla ja yhtenä kansana, Sarkan sanoo haastattelussa.

Helpotuksen lisäksi toinen vahva tunnetila on hämmennys.

– Olemme hämmästyneitä, sillä emme odottaneet mitään tällaista tapahtuvan. Ihmiset puhuivat vallankaappausyrityksestä, mutta emme uskoneet armeijan olevan valmis tähän, Tuncay puolestaan toteaa.

Jälkipyykki on käynnissä

Turkissa on tänään pidätetty useita epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen liitettyjä henkilöitä.

– Tänään on pidätetty merkittäviä kaappausta johtaneita sotilaita, muun muassa ilmavoimien kenraali. Paikallisen tv-kanavan mukaan pidätettyjen joukossa ainakin 34 kenraalia, Saraste kertoo.

Sarasteen mukaan päälentokentällä oli yllättävänkin vähän poliiseja, mutta muualla turvallisuusviranomaisten läsnäolo on voimakasta.

– Poliiseja on metroasemilla, minultakin tarkastettiin repun sisältö ja henkilöllisyyspaperit. Siviilipukuisia poliiseja on paljon julkisilla paikoilla, heitä ei voi olla erottamatta, kun he siellä kävelevät.

Sarasteen mukaan viranomaisten vahva läsnäolo on merkki siitä, että vaaralliset ajan eivät ole ohi.

– Erdoganin kannattajien ja vastustajien välillä voi syntyä vielä kahakoita, vaikka kaappaus on varsinaisesti ohi. Luvassa on ankaraa jälkipyykkiä, kansa on vieläkin jakautuneempi. Pelätään, että kaikki jotka ovat vähänkään hallitusta vastaan, että nämä toisinajattelijat niputetaan yhteen kappausta yrittäneiden kanssa.

Erdoganin vallan uskotaan lisääntyneen ja edelleen lisääntyvän kaappausyrityksen myötä.

– Itsekin Erdogan kuvaili jumalan lahjaksi tätä epäonnistunutta kaappausta. Täällä ennenaikaiset vaalit ovat hyvin mahdolliset, jos hän todella kannatustaan lisää niin se kannattaa muuttaa parlamenttipaikoiksi. Silloin maa muuttuu yhä presidenttikeskeisemmäksi, Saraste sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.