Suomen Supernanny Pia Penttala: "Aikuisella on vastuu ohjata vierastakin lasta"

Suomen Supernanny Pia Penttala kertoo lastenkasvatusvinkkejä 5:46
Pia Penttala on Suomen Supernanny.

Suomen Supernanny Pia Penttala on huolissaan suomalaisten yhteisvastuullisen kasvattamistavan katoamisesta.

Suomen Supernannyn Pia Penttalan mukaan lasten kasvatus on asia, joka tapahtuu paitsi perheen sisällä, myös sen ulkopuolella. Penttala peräänkuuluttaakin yhteisvastuullista kasvatusta, joka hänen mukaansa on huolestuttavasti katoamassa.

– Yhteisvastuullinen kasvatus tarkoittaa sitä, että vanhemmat yhteistuumin osallistuvat lasten kasvatukseen esimerkiksi leikittämällä oman pihapiirin lapsia. Yhdessä opetetaan, yhdessä neuvotaan, yhdessä rajataan, Penttala sanoo.

Hän on myös huolissaan erityisesti miesten kokemista tunteista, jotka liittyvät heidän yksin lasten kanssa viettämäänsä aikaan.

– Aika ajoin kuulen miehen pohtivan, uskaltaako hän jäädä esimerkiksi hiekkalaatikolle yksin lasten kanssa vai aletaanko hänestä heti luulla jotakin. Tämä on hirvittävä taakka, yksikin tällainen kerta on liikaa. Kyllä meidän pitää luottaa maailmaan ja yhteiseen olemiseen, Penttala korostaa.

Mitä mieltä kasvatuksen ammattilainen sitten on siitä, että vieras aikuinen ojentaa jonkun toisen lasta? Penttalan mukaan aikuisen pitää pystyä puuttumaan eri tilanteisiin ja tukea lasta toimimaan oikein.

– Jos ajatellaan vaikkapa tilannetta, jossa pihapiirin lapsi kivittää polkupyörää, pitäisikö aikuisen vain kävellä ohi ja toivoa, ettei kivi osu häneen? Mielestäni on käsittämätöntä, ettei tällaiseen toimintaan puututtaisi, kyllä aikuisella on vastuu ohjata vierastakin lasta ja sanoa, että hei, ei noin voi toimia, Penttala korostaa.

Supernanny Suomi tiistaina 5.3. klo 21 alkaen AVAlla ja mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat