Mainos

Suomen sään ääripäät: Pohjoisessa helteet vaihtuivat lumisateeseen – Tiistaiyöksi hallaa

1:45

Suomessa on vallinnut kaksijakoinen säätilanne alkuviikosta. Etelässä on nautittu auringonpaisteesta, kun pohjoisessa tunturit ovat saaneet päällensä muutaman sentin lumipeitteen. Vaikka lumet sulavat pois ilmojen lämmetessä, puutarhureiden kannattaa suojata marjasatoa maan keski- ja pohjoisosissa tiistain ja keskiviikon välisen yön hallan varalta.

Forecan meteorologi Joanna Rinne ei pidä pitkänomaisen Suomen eteläisten ja pohjoisten osien suuria lämpötilaeroja täysin tavattomana.

– Kyllähän se toki erikoiselta tuntuu, kun pohjoisessa lämpötila on tippunut kolmenkympin helteistä nollan tuntumaan ja lumisateisiin, Rinne toteaa.

Pohjois-Lappiin kerääntyi Rinteen mukaan noin 3 cm lunta, joten alueella on selkeästi valkoinen ja räntäsateinen maa.

Maa on pysynyt pohjoisessa lämpimänä, lisäksi ilman lämpötila kohoaa hieman plussan puolelle, joten lumipeite ei meteorologin mukaan kovinkaan pitkään tuntureita peitä.

– Kyllä ilma siellä silti viileältä tuntuu. Tänään Pohjois-Lapissa oli suunnilleen neljän asteen lämpötiloja.

Juhannusviikko keskimääräistä lämpimämpi

Tämän hetken kuukausiennuste lupaa Rinteen mukaan keskimääräistä parempaa juhannussäätä.

– Etelässä on keskimäärin hieman yli ja pohjoisessa hieman alle kahdenkymmenen lämpöasteen. Eli vieläkin lämpöisempää on odotettavissa ainakin juhannusviikon ajan. Myöskin sademäärät jäävät keskiarvoa vähäisemmäksi, Rinne valaisee.

Alkuviikon ennusteiden mukaan Keski-Suomeen luvattiin jopa hallaa keskiviikolle. Rinteen mukaan ennuste pitää edelleen paikkansa.

– Tällä hetkellä Suomen yllä oleva ilmamassa on todella kylmää erityisesti maan keski- ja pohjoisosissa ja se näkyy nimenomaan hallanpaikkoina ensi yön aikana.

Mansikkasato saattaa kärsiä hallasta

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton erityisasiantuntija Tuija Tanska kertoo, että halla saattaa haita erityisesti pohjoisen mansikkasatoa.

– Tällä hetkellä pohjoisessa mansikka on kukintavaiheessa ja avoin mansikankukka on altis hallasäälle. Eli sitä pitää pyrkiä torjumaan, Tanska muistuttaa.

Koko maan loppukesän mansikkasato ei ole Tanskan mukaan vaarassa, mutta yksittäisiä menetyksiä voi tulla.

– Jos yksittäisen viljelijän satoon pääsee hallavahinko tapahtumaan, niin sitten vaikuttaa paikallisesti. Mutta esimerkiksi Etelä-Suomessa mansikan kukinta on jo ohi ja sato on avomaaltakin alkamassa, Tanska kertoo.

Lapin lumisateista voi koitua haittaa alueen marjasadolle, mutta paljon riippuu kukintojen vaiheesta.

– Lapissa on enemmänkin sitten sitä luonnonmarjasatoa ja siellä voi tietysti tulla vahinkoja riippuen siitä, missä vaiheessa kukinto ja raakilekehitys eri marjoilla on.

Kotiviljelijöitä Tanksa neuvoo varautumaan hallaöihin normaalilla harsotuksella, jos puutarhasta löytyy kukinnassa olevia kasveja.

– Jos on kukintavaiheessa olevia marjakasveja ja pienellä raakilevaiheella olevia marjoja, niin kyllä niitäkin voi suojata, jos tulee useampia pakkasasteita, Tanksa neuvoo.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja