Mainos

Suomen Rehulle kotimainen omistaja

Suomen Rehu palaa kotimaiseen omistukseen. Valtion viljayhtiö Avena ja Kemira ilmoittivat tänään ostavansa yhtiön tanskalaiselta elintarvikejätiltä Daniscolta noin 400 miljoonalla markalla. Suomen Rehu siirtyi hetkeksi tanskalaisille osana Cultor-kauppaa. Avena omistaa ostajayhtiöstä 80 prosenttia. Loppu on kasvinravinteita valmistavalla Kemira Agrolla.

Suomen Rehu jatkaa toimintaa nykyisellä nimellään. Kauppa ei myöskään vaikuta sen henkilöstön asemaan. Yhtiön palveluksessa on noin 270 työntekijää, joista Suomessa runsaat 200. Yhtiön osuus Suomen rehumarkkinoista on hieman yli 50 prosenttia. Kauppaa tiedettiin odottaa, sillä Danisco ilmoitti heti Cultorin hankittuaan, että Suomen Rehu ei kuulu sen ydinbisnekseen.

Sama koskee myös mm. kalanrehua valmistavaa Ewosta. Yhtiöllä onkin meneillään laaja myyntiohjelma. Avena-yhtiöiden toimitusjohtaja Hannu Pelttari sanoi Suomen Rehun niveltyvän kiinteästi ostajien toimintaan osana elintarvikkeiden kotimaista tuotantoketjua. Se on yksi tärkeä linkki tämän kokonaisuuden edelleenkehittämisessä.

Kaikki kolme harjoittavat toimintaa pääasiassa myös samalla alueella eli Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Lisäksi Suomen Rehulla ja Kemiralla ja on ollut yhteistyötä jo tätä ennen: ne omistavat yhdessä Soneran kanssa kuljetus- ja logistiikkayhtiö Moveren ja verkossa palveluja tarjoavan Farmit Websiten. Kaupan myötä yhteistyön erityisesti kuljetuksissa uskotaan vain vahvistuvan, sillä kaikki siirtelevät suuria massoja.

Kotimaisuus tärkeää

Myös Suomen Rehun toimitusjohtaja Antero Nyyssönen uskoo uusiin isäntiin. Hänen näkemyksensä mukaan kaikki pyrkivät varmistamaan, että elintarvikkeiden kotimainen tuotantoketju on varmasti turvallinen pellolta pöytään. Tähän kuuluu myös uuden kehittäminen. Cultorin siipien suojissa yhtiö on kehittänyt mm. biotekniikkaa.

Nyyssösen mukaan tämä osaaminen pysyy yhtiössä. Nyyssönen lisäsi, että lyhyen ulkomaisomistuksen aikana on myös ehditty nähdä, että Suomen Rehun asiakkaille kotimaisuus on tärkeää. Suomen Rehun nykyinen johto tulee myöhemmin vähemmistöomistajaksi uuteen yhtiöön

"Osuuksia ei osteta mihin hintaan hyvänsä"

Rehuyhtiöiden kiivas hintakilpailu on pudottanut erityisesti suurasiakkaiden hintoja. Monien mielestä suurten tappelu markkinaosuuksista on mennyt jo älyttömyyksiin. Suomen Rehun jälkeen kakkostilaa pitää 30 prosentin osuudella Raisio. Loppu on pienillä paikallisilla valmistajilla.

Pelttarin mukaan Avena on ostanut yhtiön, jolla on vahva markkinaosuus. Sen säilyttäminen on tärkeää, mutta "prosentteja ei lähdetä hakemaan niiden itsensä vuoksi". Suomen Rehulle ei hänen mukaansa aseteta tiettyä markkinaosuustavoitetta.

Tukea Avenan yksityistämiselle?

Valtion 100-prosenttisesti omistaman Avenan panostuksen katsotaan antavan lisäpontta näkemyksille, että valtio vähentää osuuttaan yhtiössä. Pelttari muistutti yksityistämisen olevan täysin omistajan asia, mutta hänkin myönsi kaupan vahvistavan yhtiön asemaa. Hallitus on koko ajan korostanut, että valtion omistusta myydään ottaen huomioon alan markkinatilanne ja eduskunnalta saadut valtuudet. Pelttarin mukaan valtuuksia Avenan myyntiin haetaan ensi vuoden budjetin yhteydessä.

Neljän yksikön myynti jatkuu

Danisco kertoi jatkavansa neljän muun liiketoiminnan myynnin valmistelua. Cultorin peruja näistä on kalanrehuja valmistava Ewos. Varakonsernijohtaja Björn Mattsson arvioi yhtiön löytäneen Suomen Rehulle vahvan ostajan, joka on sitoutunut lujittamaan yrityksen vahvuuksia ja kehittämään sitä edelleen.

Suomen Rehun liikevaihto oli viime vuonna 1,1 miljardia markkaa. Kotimaassa sillä on tuotantoa Turussa, Seinäjoella, Kotkassa ja Vaasassa. Avena-yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna runsaat 570 miljoonaa markkaa.
(MTV3-STT)

Illan Talousuutisten juttu Rehu-kaupasta. Toimittajana Pekka Nykänen. Haastateltavana Avenan toimitusjohtaja Hannu Pelttari. (1:26)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.