Suomen raja kiinni venäläisturisteilta? Erkki Tuomioja: "Ei ole järkevää sulkea Venäjää kokonaan ulkopuolelle" – kokoomuksen Valtonen täysin eri mieltä

1:47
Mielipiteet venäläisten turistiviisumeista eroavat eduskunnassa.

Suomi on ainoa maa, jonka kautta venäläiset pääsevät nyt maitse matkustamaan EU-alueelle. Puola, Viro, Latvia ja Liettua ovat sulkeneet rajansa venäläisturisteilta.

Suomi on vähentänyt venäläisille myöntämiensä turistiviisumien määrää, mutta osa kansanedustajista haluaisi sulkea rajan kokonaan venäläisiltä.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukaan Suomen on tärkeää noudattaa EU:n yhteistä linjaa, sillä Venäjä pyrkii hajottamaan sitä. Hänen mielestään turistiviisumit voivat olla pelastus venäläisille toisinajattelijoille.

– Ei ole minun mielestäni järkevää sulkea Venäjää kokonaan ulkopuolelle, koska Venäjällä on kuitenkin myös ihmisiä, jotka vastustavat tätä sotaa ja he tarvitsevat myös sen henkireiän, Tuomioja sanoo Uutisaamussa.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Valtonen on samaa mieltä siitä, että Suomen tulee toimia yhtenäisesti EU:n kanssa. Valtosen mukaan ei kuitenkaan ole oikein, että venäläiset voivat matkustaa Suomen kautta muualle Eurooppaan turistimatkoille.

– Kyllä turistiviisumit pitää lopettaa sellaiselta maalta, joka käy hyökkäyssotaa. Se ei mitenkään poista sitä, etteikö ihminen, esimerkiksi toisinajattelija voi hakea vaikka turvapaikkaa Suomesta, Valtonen toteaa.

Valtosen mukaan EU:n lainsäädäntö ei edellytä eikä myöskään kiellä turistiviisumien vähentämistä tai kieltämistä kokonaan määräajaksi. Näin hallituksella olisi siis mahdollisuus vaikuttaa venäläisten turistiviisumien kieltoon, koska se on kansallisen lainsäädännön mahdollisuuksien rajoissa.

– Olen tulkinnut sen niin, että meillä on eduskunnassa aika vahva enemmistö sille, myös opposition puolelta, että sille tehdään jotain, Valtonen sanoo.

Tuomioja on asiasta eri mieltä ja muistuttaa, että Suomi on saanut vähennettyä myöntämiään turistiviisumeita muilla keinoilla.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– En toivo sellaista lakitulkintaa, joka mahdollistaa sen, että julistamme kokonaisen kansakunnan ja ihmisryhmän potentiaalisiksi terroristeiksi.

Valtosen mukaan lainsäädäntö ei olisi entiseen verrattuna suuri muutos, sillä viisumikäytäntö lähtee siitä, että eri kansalaisuudet ovat eri ryhmissä.

Korjattu jutun alkua kello 10.17, Suomi on jo ainoa maa, josta venäläisillä on maitse pääsy EU-alueelle. Päivitetty otsikkoa kello 13.40.

9:02
Katso, millaisia näkemyksiä Erkki Tuomiojalla ja Elina Valtosella on venäläisten turistiviisumeista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja