Suomen poliisi nostettiin Yhdysvalloissa malliesimerkiksi – poliisikoulun rehtori ylpeänä: Kyllä sitä kehtaa esitellä muuallakin!

Suomen poliisikoulutusta ylistetään maailmalla – poliisikoulun rehtori kertoo, miksi juuri Tampereella koulutetaan huippupoliiseja 4:30
Poliisikoulun rehtori kertoo, miksi juuri Tampereella koulutetaan huippupoliiseja.

Suomalainen poliisikoulutus huomioitiin isosti maailmalla, kun yhdysvaltalaismedia CBS esitteli Suomen poliisikoulutuksen maailman huippuna. Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg iloitsee opinahjon saamasta tunnustuksesta. 

– Turhaahan sitä on kieltää. Ainahan se tuntuu kivalta, kun pienen Suomen hyvin pienen poliisiorganisaation vieläkin pienempi poliisikorkeakoulu huomioidaan maailmalla, Himberg vastaa.

Himbergin mukaan on aika poikkeuksellista, että Suomen kokoisen valtion poliisivoimat huomioidaan yhdysvaltalaismediassa. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin hänen urallaan. 

Pitkä ja perusteellinen poliisikoulutus

Poliisikoulutus Suomessa ja Yhdysvalloissa eroavat valtavasti toisistaan. Himbergin mukaan suurin ero on se, että poliisin peruskoulutus on korkeakoulutasoinen ja kansallisesti yhtenäinen. 

– Tietämäni mukaan poliiseja koulutetaan Yhdysvalloissa peräti 600 eri oppilaitoksessa. Siellä ei ole kansallisesti tai edes osavaltiotasolla yhtenäistä koulutusrakennetta, Himberg kertoo.

Suomessa poliisitoiminnan yhdenmukaisuus selittyy sillä, että kaikkien poliisien koulutus on sisällöllisesti samanlainen. Korkeakoulututkinnon etuina ovat Himbergin mukaan koulutuksen pituus ja perusteellisuus.

– Yksi syy mediahuomioon on varmasti myös se, että koulutus on Suomessa Yhdysvaltoihin verrattuna pitkä, hän arvelee. 

CBS:n mukaan Yhdysvalloissa on peräti 18 000 erillistä poliisilaitosta eikä kansallisia standardeja ole. Koulutus kestää oppilaitoksesta riippuen muutamasta kuukaudesta vajaaseen vuoteen ja sen jälkeen poliisilla on lupa kantaa asetta valtion nimissä. Suomessa poliisin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta.

Mallia myös Norjasta

Suomessa poliisikoulutus alkaa perusasioista. Ennen poliisin ammatillisia opintoja opiskellaan Himbergin mukaan syvällisesti esimerkiksi huomattava määrä lainsäädäntöä, käydään läpi poliisin roolia yhteiskunnassa ja eettisiä kysymyksiä. 

– Lyhyemmässä koulutuksessa esimerkiksi voimankäyttökoulutus alkaa heti ilman laajoja perusopintoja.

CBS:n jutussa poliisikoulutuksen mallimaana mainittiin myös Norja. Himbergin mukaan Suomen ja Norjan poliisikoulutuksella on hyvin paljon yhteistä. Se ei ole ihme, sillä pohjoismaissa poliisirintamalla tehdään paljon yhteistyötä.

Himbergin mukaan Suomessa ja Norjassa on samantasoinen, alempaan korkeakoulututkintoon johtava kolmivuotinen poliisikoulutus. Jopa koulutusohjelmat ovat suurilta osin yhtenäisiksi rakennettuja. 

– Molemmissa maissa koulutukseen sisältyy myös pitkä työharjoittelujakso opintojen keskellä, Himberg lisää.

"Suomalaista poliisiosaamista kehtaa esitellä kansainvälisesti"

Mitä muut maat sitten voisivat oppia Suomen Poliisiammattikorkeakoululta? Himbergin mukaan poliisin toimintaympäristö nykymaailmassa on varsin monisyinen. Demokraattisessa yhteiskunnassa poliisin työ on hyvin tarkasti ohjattua. Himbergin mielestä poliisin tehtäväkenttä on hirmuisen laaja. Juuri tehtäväkentän laajuus on hänen mielestään suuri etu.

– Tällaisessa pienessä poliisiorganisaatiossa, kuten meillä, poliisit on pakko kouluttaa yleisosaajiksi. Kyllä sitä kehtaa esitellä muuallakin, Himberg lopettaa.

Lue myös:

    Uusimmat