Mainos

Suomen Pankki avasi ovet yleisölle - esillä myös kultaharkko

Suomen Pankin tiloja pääsee ihastelemaan neljän päivän ajaksi. Tiloissa on esillä Suomen Pankin taidekokoelmaa.

– Nyt on keskitytty erityisesti modernimpaan taiteeseen, 60-luvun alkupuolelta tähän päivään asti. Näyttelyssä on esillä taidekokoelman keskeisiä teoksia ja myös hyvin paljon sellaisia teoksia, jotka ovat harvoin esillä, kertoo taideasiantuntija Markku Valkonen Suomen Pankin taidetoimikunnasta.

Suomen Pankin taidekokoelma

Nähtävillä on tuttuja klassikkoja, kuten Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin ensimmäinen versio vuodelta 1889, sekä pankin uusimpia taidehankintoja.

Tilaisuudessa järjestetään lisäksi joka päivä tietoiskuja muun muassa pankin historiasta ja Suomen taloudellisesta tilanteesta.

Yksi erityispiirre esillä olevassa taidekokoelmassa on se, että mukana on myös niin sanottua erityisryhmien taidetta. Kehitysvammaiset taiteilijat Kaarisilta ry:stä ovat saaneet työnsä esille Suomen Pankin tiloihin.

– Osa heistä on sillä tavoin kehitysvammaisia, että heidän keskeisin kommunikaation väline on nimenomaan taide.

– Uskon, että suurin osa kävijöistä ei arvaa, mitkä teoksista on ammattitaiteilijan tekemiä ja mitkä jonkun toisen. He ovat täällä tasa-arvoisesti teoksillaan muiden taiteilijoiden kanssa. Emme halunneet millään tavoin erotella taustan perusteella taiteilijoita, Valkonen kuvailee.

Kultaharkko bonuksena

Suomen Pankki esittelee nyt ensimmäistä kertaa näyttelyssä myös kultaharkon. Outokummun tehtaalla vuonna 1972 valettu kultaharkko voi yllättää monen, sillä pieneltä näyttävä harkko painaa yli 12 kiloa.

– Kulta on sen vuoksi esillä, että se on herättänyt kiinnostusta. Monet muutkin keskuspankit ovat näyttelyiden yhteydessä esitelleet kultaharkkoa.

– Se on tämmöinen bonus. Mutta taide täällä on pääasiassa, ei kulta, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto sanoo.

Suomen Pankki avasi ovensa edellisen kerran vuonna 2011. Tilaisuuden suosion vuoksi tapahtuma järjestettiin kahteen kertaan ja se keräsi noin 7000 taiteesta ja pankin historiallisesta miljööstä kiinnostunutta.

– Haluamme tilaisuudella osoittaa avoimuutta suurta yleisöä kohtaan. Moni näyttelyssä kävijä tietää tarinoita teoksista ja taiteilijoista, joten me saamme tästä myös paljon.

– Jos kiinnostus on samaa luokkaa kuin aiemmin, 5000 kävijää voisi olla kohtuullinen arvaus, Suvanto pohtii.

Suomen Pankin näyttely on avoinna lauantaina kello 11.00-17.00, sunnuntaina kello 11.00-17.00 - ja maanantaina kelllo 14.00-20.00. Ovet suljetaan kunakin päivänä tuntia ennen näyttelyn päättymisajankohtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.