Suomen nettomaksu EU:lle nousi 300 miljoonalla eurolla, yksittäisen suomalaisen osuus yli tuplaantui – valtiovarainministeriö: Paluu normaalitasoon

Britannian parlamentti torjui brexit-lain pikakäsittelyn 3:27
Britannian EU-erolla saattaa olla vaikutuksia Suomen nettomaksuihin. Näin brittiparlamentti äänesti brexitistä eilisiltana.

Suomen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 580 miljoonaa euroa, ilmenee EU:n komission tilastoista. Nettomaksu nousi huomattavasti toissa vuodesta, jolloin se oli vielä 275 miljoonaa euroa. Suomen nettomaksuasema palasi kuitenkin parin vuoden tauon jälkeen pidemmän ajan keskiarvon tuntumaan.

Nettomaksu kuvaa jäsenvaltion EU:lta saamien tulojen ja EU:lle maksamien maksujen erotusta. Se ei ota huomioon kaikkia EU-jäsenyyden hyötyjä.

– Suomi on rikkaana EU-maana selvä nettomaksaja. Tuoreimpien tutkimusten mukaan EU-jäsenyys on kuitenkin hyödyttänyt Suomea monin eri tavoin, muistuttaa valtiovarainministeriön budjettineuvos Panu Kukkonen valtiovarainministeriön tiedotteessa.

– EU on tukenut talouskasvua synnyttämällä tuhansia uusia työpaikkoja. Ulkomaankauppa on kasvanut laajentuvien sisämarkkinoiden ansiosta, mikä on mahdollistanut erikoistumisen, synnyttänyt kilpailua ja parantanut tuottavuutta, listaa Kukkonen.

Nettomaksu 105 euroa per suomalainen

Suomen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 105 euroa asukasta kohden, kun vastaava summa oli toissa vuonna 50 euroa. Nettomaksu oli 0,25 prosenttia suhteessa Suomen bruttokansantuloon (0,12 prosenttia vuonna 2017).

Eri vuosien nettomaksuissa on eroja muun muassa siksi, että luvuissa näkyvät vanhan rahoituskehyskauden (2007–2013) ohjelmien päättyminen ja nykyisen kauden (2014–2020) ohjelmien käynnistymisen viivästykset, sanoo valtiovarainministeriö.

Nettomaksujen tasoon vaikuttavat myös EU:n talousarvion tason muutokset eri vuosien välillä ja EU:n tulot muista rahoituslähteistä kuin kansallisista jäsenmaksuista. Nämä saattavat vaihdella vuosittain huomattavasti.

"Niin sanottu normaali vuosi"

– Vuosi 2018 edustaa EU-budjetin näkökulmasta niin sanottua normaalia vuotta, sanoo Kukkonen.

– Suomen nettomaksuasema on noussut selvästi parin edellisen vuoden poikkeuksellisen alhaiselta tasolta pidemmän aikavälin keskimääräiselle tasolleen.

Jäsenvaltioiden nettoasemat heijastavat jäsenvaltioiden varallisuuseroja. Suomi on kuulunut keskimääräistä vauraampana EU-maana unionin budjetin nettomaksajiin vuodesta 2001.

Suomi oli viime vuonna kuitenkin pienimpiä nettomaksajia. Suomea pienempiä nettomaksajia bruttokansantuloon suhteutettuna olivat Irlanti ja Belgia.

Irlanti oli vielä muutama vuosi sitten selkeä nettosaaja, mutta maa on vahvan talouskasvunsa ansiosta vakiinnuttanut asemansa nettomaksajana parin viime vuoden aikana.

 

Lue myös:

    Uusimmat