Suomen MM-ralliin luvassa jättimäinen yleisöryntäys – tässä on perinteikkään kilpailun vetonaula: "Varmasti antaa oman suolansa"

Tällainen on Suomen MM-rallin avauserikoiskoe – perinteikkään reitin maamerkki on kokenut kovia: "Tähän on mennyt sekunteja ja rahaa" 5:03
Katso: Tältä näyttää Suomen MM-rallin avaava Harjun erikoiskoe.

Jyväskylän suurtapahtuma Suomen MM-ralli tuo satojatuhansia katsojia tienvarsille kilpailuviikonlopun aikana. Tätä kaikkea yleisölle on luvassa elokuun ensimmäisen viikon spektaakkelissa.

Jyväskylän MM-rallin kilpailujohtaja Kai Tarkiainen odottaa kisaviikonlopulle jälleen viime vuosien tapaan suurta yleisöryntäystä.

– Jos sää ei muutu mahdottomaksi, kyllä me liikumme siellä lähes 300 000 katsojan luokassa, Tarkiainen ennakoi MTV Urheilulle.

Väkimäärään on Tarkiaisen mukaan varauduttu monella eri tavalla. Sisäänkäyntejä on riittävästi saapua paikalle ja lipuntarkastus/myyntireittejä löytyy useita.

Myös erikoiskokeille on varattu useita katselualueita. Kisaviikonlopulle ennustettu sadekeli ei ole toistaiseksi liikaa vaikuttanut järjestelyissä.

– Yritämme erityisesti seurata tilanteen vaikutusta pysäköintijärjestelyihimme. Tällä hetkellä on yksi peltoparkki tiedossa, jota me emme pysty käyttämään. Muuten ei ole vielä mitään katastrofia, Tarkiainen avaa.

Katsojien on samalla tavalla syytä varautua märkään keliin.

Yritämme missä tahansa sääolosuhteissa ohjeistamaan yleisöä varautumaan siihen. Sää voi olla vaihteleva ja kuuma tai sateinen. Sen mukaan täytyy pukeutua ja varustautua.

Rallia ajetaan todella laajalla alueella

Jyväskylän viikonloppu avattiin ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa Seremoniallinen lähtö -tapahtumalla jo keskiviikkoiltana. Tapahtuma toi kuskit, tallit ja muuta oheistapahtumaa fanien ulottuville.

Kuljettajaparit astelivat lavalle MM-pistejärjestyksessä. Ohjelmassa oli myös muun muassa Ilmavoimien Midnight Hawks -esittelylento ja laulaja Stigin esiintyminen.

Fanit pääsevät tapaamaaan kuskeja nimikirjoitustuokiossa huoltoparkkialueella torstaina. Kello 14.30 alkava tilaisuus kestää tunnin ja mukana on WRC:n kärkikuljettajia, kuten MM-sarjaa johtava Kalle Rovanperä.

Kuskit ovat tositoimissa jo testierikoiskokeilla torstaiaamuna, mutta varsinainen kilpailu käynnistyy Harjulta illalla ja päättyy sunnuntaina Himoksen maalintuloalueella.

– Nyt ollaan maantieteellisesti todella laajalla alueella liikkeellä. Mennään Savon puolelle Myhinpäässä perjantaina ja myös pitkälle Pirkanmaalle Västilän erikoiskokeella lauantaina. Siinä on mahdollisuus suurelle kansanjoukolle käydä katsomassa rallia hyvinkin lähellä kotiansa, Tarkiainen kehuu.

Ensimmäistä kertaa vuoden 2015 jälkeen ajettavan Myhinpään erikoiskokeen paluu Savossa on otettu kuskien keskuudessa riemuiten vastaan. Kyseinen kilpailupätkä on noussut ikoniseen maineeseen lajissa sen tarjoaman haasteen myötä.

– Suosio perustuu varmasti siihen, että se pätkä on todella vaikea. Se on maastomuodoltaan hyvin vaihteleva. Siellä on paljon mäkiä, nyppyjä, ylityksiä ja pudottavia mutkia, Tarkiainen kertoo.

– Se ei ole helppo. Luulen että he arvostavat sitä, että hakevat siellä onnistumista. Jos sellaisen kokee, niin se on kova juttu sillä pätkällä. Myhinpäällä on myös pitkät perinteet tämän tapahtuman historiassa. Se varmasti antaa oman suolansa siihen.

Tarkiainen nostaa esille myös muita kohokohtia kilpailureitiltä.

– Harju on sellainen kansan suosikki. Perjantain lenkki on todella hieno ja tarjoaa uutta kuljettajille ja kuskeille.

Toinen tärppi löytyy viikonlopun huipentavassa viimeisessä pätkässä Himoksella.

– Maalialueella on erittäin hienot katselualueet ja ihmiset näkevät yli kilometrin, kun he (kuljettajat) tulevat maaliin.

Jyväskylän MM-ralli käynnistyy torstaina kello 19.05 alkaen ajettavalla Harjun erikoiskokeella ja päättyy sunnuntaina Power Stage -erikoiskokeella Himoksella.

OSALLISTU! Oletko paikalla Jyväskylän MM-rallissa ja sait kuvattua jotain mielenkiintoista? Lähetä uutiskuva tai video osoitteessa www.mtvuutiset.fi/lukijankuvat TAI WhatsAppissa suoraan numeroon 0405785504. Parhaat otokset julkaistaan MTV Uutisten verkkosivuilla ja C Moren rallilähetyksissä.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat