Suomen MM-pronssinainen sai ärsyttäviä viestejä kotimaasta – näpäytti takaisin mitalihuumassa: "Tietäjät tietävät siellä kotisohvalla"

0:56
Riemu repesi! Suomen joukkueella villit juhlat naisten MM-viestipronssin varmistuttua – karjahdus Riitta-Liisa Roposesta varasti huomion.

Suomen naisten maastohiihtomaajoukkueen valmentaja Ville Oksanen sai sulan hattuunsa MM-pronssiin päättyneen viestin joukkuevalinnasta. Nelikon hiihtojärjestys aiheutti paljon ennakkokritiikkiä, josta osan sai suoraan myös viestin avaaja Jasmi Joensuu.

Suomen nelikko Jasmi Joensuu–Johanna MatintaloRiitta-Liisa RoponenKrista Pärmäkoski ei lähtenyt kisaan mitalisuosikkina, mutta joukkueen upea hiihto ja myös ennakkosuosikki Ruotsin täydellinen sukellus mahdollistivat huippumenestyksen.

MM-viestivalinnat ja hiihtojärjestys alkoivat hahmottua, kun ikävä uutinen Kerttu Niskasen jalkavammasta ja loppukauden väliin jäämisestä tuli Falunin maailmancupin jälkeen helmikuun alussa.

Niskanen olisi hiihtänyt viestissä perinteisen osuudella. Roolia alettiin sovittaa Joensuulle. 

– Tiesin nämä ladut, ja että vapaan lenkki on niin kova. Vapaan viisi kilometriä on minulle ihan hyvä matka, mutta kun täällä on tällaiset kelit ja ladut, niin se ei minulle isokokoisena hiihtäjänä sovi niin hyvin, Joensuu kommentoi viitaten aloittajan paikkaansa, mikä tuli yllätyksenä monelle.

– Se on hauska kuulla, kun minullekin tuli viestiä, että "väärin valittu". Minun olisi pitänyt kuulemma hiihtää ankkuriosuus. Se on näköjään niin, että tietäjät tietävät siellä kotisohvalla paremmin. Tämä oli ehdottomasti oikea valinta, Joensuu täräyttää.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Johanna Matintalo, jolle arvokisaviesti oli Joensuun tavoin uran ensimmäinen, oli aiemmin hiihtänyt vain avausosuutta maailmacupissa.

– Kyllä minulle siitä (2. osuudesta) vähän puhuttiin jo silloin, kun "Kepa" loukkaantui.

– Olihan se aika kova paikka lähteä ensimmäisen kerran hiihtämään täällä tätä osuutta. Jos vielä saan valita, niin avausosuus kuuluu enemmän suosikkeihin, Matintalo naureskeli.

Ja oli järjestyksestä vääntöä joukkueen sisälläkin. Ankkuri Krista Pärmäkoski kertoi viestin aattona, ettei hän ole palautunut 10 kilometrin vapaan kisan rasituksista ja oli hyvin vaisu Suomen joukkueen pressitilaisuudessa.

Lisäksi hän oli toivonut hiihtävänsä perinteisen osuuden, mutta naisten joukkueen valmentaja Ville Oksanen pysyi päätöksensä takana.

Ja tulos oli fantastinen. Pärmäkoski pääsi ankkuriosuudelle Jessie Digginsin kannassa ja kukisti kärjessä koko osuuden vetäneen yhdysvaltalaistähden loppukirissä.

– Kisan aattona pidimme mitalia mahdollisena, mutta emme tietenkään olleet paperilla mitalijoukkue. Aivan mahtava taistelu kaikilta. Ehdottomasti voitettu mitali! Oksanen iloitsi kisan jälkeen.

– Oli tämä tietyllä tavalla ylisuoritus.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Oksasen mukaan taktiikan pohja oli se, että vapaan osuuksille pitää saada parhaat vapaan jaksajat. Roponen oli ollut vapaan kympin kisassa upeasti kymmenes

– Se (taktiikka) onnistui mielestäni aika hyvin nimenomaan tuolla tavalla. Saimme myös Kristan ankkuriksi, ja hän pystyi aivan mahtavasti hoitamaan kirin Digginsiä vastaan.

Suomen naisten edellinen pitkän viestin arvokisamitali oli Lahden 2017 MM-kisoista. Tuolloinkin tuloksena oli kolmas sija. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja