Suomen maajoukkuevalmentaja seksuaalisesta häirinnästä – "Osa pelkäsi ja lopetti uransa!"

1:37

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Reima Kokko avautuu MTV Sportille maajoukkueessa pitkään vallinneesta seksuaalisesta häirinnästä.

Päävalmentajana vuosina 1995-2000 toiminut Kokko kuvailee seksuaalisen häirinnän olleen laajaa. Asialla olivat vanhemmat naisten maajoukkuepelaajat, jotka painostivat nuoria tyttöjä.

Asiasta tiedettiin, mutta siitä ei uskallettu puhua. Myös muissa lajeissa oli valtavasti samanlaisia ongelmia.

– Jos nuorempi tyttö ei lähtenyt siihen mukaan, niin painostus oli kovaa. Tiedän monta tyttöä – lahjakkaita, maajoukkuepelaajia, jotka pelkäsivät ja lopettivat uransa, koska eivät kestäneet sitä touhua, 66-vuotias Kokko muistelee surullisena.

– Suomen jääkiekkomaajoukkueessa oli samanlaista toimintaa - kuten myös käsipallomaajoukkueessa, hän tietää.

– Asiaan puuttuminen oli kuitenkin vaikeaa. Siihen ei uskallettu puuttua. Jos joku alkoi laulaa niistä asioista, niin hän ei ollut siinä joukkueessa enää mitään. Monet pelkäsivät, naisten jalkapallomaajoukkueen entinen luotsi kiteyttää.

3:52

MTV Sport paljasti viime viikon torstaina Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa sekä lajien SM-sarjajoukkueissa tapahtuneen laajamittaista seksuaalista häirintää, joka on jatkunut 90-luvulta vähintään vuoteen 2008 asti. Lopulta Suomen Palloliitto ja Jääkiekkoliitto vahvistivat ilmiön MTV Sportille.

1:49

2:10

1:02

MTV Sport keräsi yksityiskohtaista tietoa ja esimerkkitapauksia kymmeniltä naisten maajoukkuepelaajilta ja toimihenkilöiltä. Tietoa kerättiin myös SM-sarjapelaajilta.

2:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja