Hurja kirjaväite: Ampumahiihtoliitto pimitti Kaisa Mäkäräiseltä palkintorahoja – tähtiurheilija piti yllä kulissia: "Tätä ei voitu sanoa ääneen"

Uusi yhdistys tukee urheilijoita matkalla huipulle 9:16
Kaisa Mäkäräinen vieraili MTV:n Uutisaamussa elokuun lopulla kertomassa uudesta hankkeestaan: "Haluan olla ehdottomasti tukemassa nuoria urheilijoita"

Manageri Harri Halme laukoo tulisia mielipiteitä ja väitteitä Suomen Ampumahiihtoliitosta, jonka suhde hänen asiakkaaseensa Kaisa Mäkäräiseen oli kulisseissa kitkainen. Liiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki pitää väitteitä "absurdeina ja Halmeen omina fiiliksinä".

Entisen ampumahiihtäjän Kaisa Mäkäräisen managerina toimineen Harri Halmeen tuoreessa elämäkertakirjassa avataan tähtiurheilijan ja Ampumahiihtoliiton välistä suhdetta tavalla, jolla sitä ei julkisuudessa ole aiemmin käsitelty kuin hentojen vihjailujen ja toimittajien omien kommenttien kautta.

Nyt Halme avaa tuoreessa Ari Pusan toimittamassa Manageri-kirjassaan (Tammi) koko mitassa kulissipelin, joka hiersi ainakin Mäkäräisen taustalla toimivien henkilöiden ja liiton johdon välistä toimintaa. Kitkaa aiheuttivat urheilijan leirin kritisoiman urheilutoiminnan lisäksi etenkin raha-asiat.

Halmeen väitteen mukaan Ampumahiihtoliitto ei osannut hyödyntää urheilijansa potentiaalia sponsorikartalla, hiekoitti tähden omia sponsorineuvotteluja aika ajoin ja pahimmillaan käytti tämän tienaamia palkintorahoja omien laskujensa maksamiseen.

– Jo alkumetreillä ilmeni minua suututtanut vääryys. Suomen ampumahiihtoliitto pimitti Kaisan palkintorahat milloin sitä huvitti. Minun näkemykseni oli, että Kaisan palkintorahoilla maksettiin liiton muita laskuja. Ja kun aika tuli maksaa urheilijalle, tilillä ei enää ollutkaan rahaa. IBU maksoi tuohon aikaan palkintorahat kansalliselle liitolle, ei suoraan urheilijalle, Halme täräyttää kirjassaan.

Halme kertoo Mäkäräisen pyytäneen tilanteeseensa apua, ja palkintorahojen virta saatiin järjestymään Olympiakomitealle tehdyn reklamaation kautta.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja: "Absurdi väite"

Suomen Ampumahiihtoliiton entinen ja myös nykyinen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki kiistää MTV Urheilulle Halmeen väitteiden todenperäisyyden.

– Ei pidä paikkaansa. Nämä ovat Halmeen omia fiiliksiä ja täysin osoitteettomia väitteitä, Lähdesmäki sanoo.

Myös Ampumahiihtoliiton entinen puheenjohtaja Olli Nepponen kiisti Halmeen väitteet pimitetyistä palkintorahoista Ilta-Sanomille.

Lähdesmäen tulkinnan mukaan Halme yrittää kirjassa purkaa omia, vanhoja tuntemuksiaan, eikä hänen mukaansa managerin väitteet liiton ja Mäkäräisen sponsorikuvioista vastaa todellisuutta.

Halmeen mukaan Ampumahiihtoliitto oli tietoisesti torpannut sponsoritarjokkaan yhteydenotot Mäkäräisen edustajaan eli Halmeeseen.

– Absurdi väite. Hänellä oli tietenkin kontrahtisuhde Kaisaan ja hänellä oli omat provisionsa välissä. Tämä on asia, jota en tunnista tapahtuneen, Lähdesmäki sanoo.

"Tätä ei voitu sanoa ääneen"

Oma lukunsa oli urheilupuoli, joka oli Suomen ampumahiihtomaajoukkueessa Mäkäräisen leirin käsityksen mukaan kaukana maailman terävimmästä huipusta, jolle suomalaistähti kiistatta kuului.

Mäkäräinen harjoittelikin enimmäkseen yksin ja "piipahteli maajoukkueen leireillä". Kuviolla pyrittiin kunnioittamaan liittoa ja muita maajoukkueen ampumahiihtäjiä. 

– Mediakin sai omat juttunsa, kun Kaisa treenasi maajoukkueessa. Kuvio oli vaikea vuodesta toiseen. Tätä ei voitu sanoa ääneen. Kaisa harjoitteli suksihuoltajana toimineen Jarkko Siltakorven ja muiden maiden huippujen kanssa eri paikoissa Euroopassa. Kaisa oli äärimmäisen tunnollinen ja hän vähän häpesi lähes koko uransa ajan, että harjoitteli maajoukkueen ulkopuolella, Halme kuvailee kirjassaan.

Halmeen ja liiton välillä riitti myös vääntöä kisakauden reissuista, tiedotuksesta, mediatoiminnasta ja muista työrauhaan liittyvistä asioista sekä mainospaikoista ja rahasta.

– En kuvittelekaan olevani täydellinen ja helpoin ihminen, mutta liiton miesten kanssa oltiin välillä tiukoilla ja neuvottelut olivat todella raskaita, Halme kertoo.

Lähdesmäen näkemyksen mukaan neuvottelut käytiin liiton operatiivisen johdon ja urheilijan välillä ilman välikäsiä, eikä manageri ollut niissä paikalla.

Juttua päivitetty kello 9.48: Lisätty Lähdesmäen näkemys liiton ja Mäkäräisen välisistä neuvotteluista sekä Ilta-Sanomien tavoittaman Olli Nepposen kiistävä lausunto Halmeen väitteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat