Suomen Lontoon suurlähettiläs: Britannian tuki Suomelle jatkuu myös Liz Trussin kaudella – "Voimme laskea sen varaan"

Britannian uusi pääministeri on Liz Truss 7:02
Liz Trussin valinta Britannian pääministeriksi julkistettiin maanantaina 4.9.2022

Suomen Lontoon-suurlähettilään Jukka Siukosaaren mukaan Britannian politiikka jatkuu monelta osin samankaltaisena myös tulevan pääministerin Liz Trussin kaudella. 

Britannia antoi Suomelle turvatakuut Nato-prosessin ajaksi. Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari ei usko, että Britannian suhtautuminen Suomeen muuttuisi Liz Trussin pääministerikaudella.

– Suomen Nato-jäsenyyden käsittely Britannian parlamentissa oli harvinaisen yksimielinen. Voimme laskea sen varaan, että Britannian tuki Suomelle ja Ruotsille on vahva, Siukosaari sanoo.

Siukosaari uskoo, että Britannian rooli ja näkyvyys Naton pohjoisilla alueilla tulee olemaan tulevaisuudessa merkittävä. Britannia on hänen mukaansa kiinnostunut yhteistyöstä Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa. 

Sotilaallinen tuki Ukrainalle jatkuu todennäköisesti merkittävänä

Ukrainan sodan aikana Britannia on antanut paljon aseellista tukea Ukrainaan ja jakanut myös tiedustelutietojaan. Siukosaari uskoo Britannian jatkavan myös Ukrainan sotilaallista tukemista Trussin hallituksen kaudella. Truss on jo ulkoministerinä antanut vahvan tukensa Ukrainalle ja Venäjän vastaisille pakotteille. Ukrainan sotilaallisella tukemisella on kansalaisten laaja tuki. 

– Britannian kansalaisten tuki ukrainalaisille on selvästi näkyvää. Maaseudulla melkein joka toisessa ikkunassa on Ukrainan lippu, Siukosaari kertoo. 

Vaalikampanjassaan Liz Truss lupasi nostaa Britannian puolustusbudjettia. Siukosaaren mukaan osa Britannian ilma- ja merivoimiinn suunnittelluista panostuksista on jo tehty. Hän pitää siksi mahdollisena, että Trussin aikoma puolustusbudjetin nosto nykyisestä 2,3 prosentista kolmeen prosenttiin vuosikymmenen loppuun mennessä voi onnistua. 

Lue myös:

    Uusimmat