Liz Truss kasvoi vasemmistolaisperheessä, salasuhde oli viedä ehdokkuuden – tämä Britannian uudesta pääministeristä tiedetään

Britannian uusi pääministeri on Liz Truss 7:02
Katso video: Tällainen on Britannian uusi pääministeri Liz Truss.

Britannian uudeksi pääministeriksi nouseva Liz Truss syntyi Oxfordissa 1975. Konservatiivipuolueen poliitikko ei saanut poliittisia kantojaan äidinmaidon mukana, sillä professori-isän ja sairaanhoitajaäidin lapsi kertoo perheensä olleen kallellaan vasemmalle.

Liz Truss siirtyi kannattamaan konservatiiveja opiskeluaikoinaan Oxfordin yliopistossa liberaalidemokraattisen puolueen kautta, kertoo BBC. Ennen politiikkaa hän toimi muun muassa talousjohtamisen ja kaupallisen alan johtotehtävissä. Truss on naimisissa ja kahden lapsen äiti.

Truss valittiin parlamenttiin vuonna 2010. Ehdokkuus oli kuitenkin vaarassa jäädä hyllylle Trussin salasuhteen takia. Hänellä oli suhde toisen Tory-politiikon kanssa 2000-luvun alkupuolella, kertoo Independent. 

Tieto vanhasta syrjähypystä järkytti joitain puolueen konservatiivipoliitikkoja niin paljon, että nämä yrittivät torpata naisen ehdokkuuden.

Truss pääsi kuitenkin parlamenttiin, ja myös hänen avioliittonsa selvisi syrjähypystä. Trussin ura lähti nopeaan nousuun. 

Vuonna 2019 pääministeri Boris Johnson valitsi hänet ulkomaankauppaministeriksi, mikä vei hänet moniin neuvotteluihin brexitin jälkeisistä kauppasopimuksista. Lisäksi hän on toiminnut aiemmin nais- ja tasa-arvoasiain ministerinä. Vuodesta 2021 lähtien hän on toiminut ulkoministerinä.

Veroleikkauksien kannattaja

Britannian taloustilanne ja kasvavat elinkustannukset ovat olleet yksi kansalaisia eniten puhuttava teema. Hyvin keskeisessä osassa on energian ja varsinkin koteja lämmittävän kaasun hinta. 

Truss on kannattanut verojen leikkaamista ratkaisuna elinkustannuksien pienentämiseen. Truss on myös kertonut, että jos hän tulee valituksi, laatii hän eräänlaisen talouden hätäpaketin yhtenä ensimmäisistä toimenpiteistään.

Ulkopolitiikassaan Truss on tukenut vahvasti Ukrainaa ja tiukkoja otteita Venäjää vastaan, joten tässä suhteessa Boris Johnsonin politiikka tulee tuskin muuttumaan. 

Britannian EU-eroa Truss ensin vastusti, mutta muutti näkemyksiään sen jälkeen, kun kansanäänestyksessä lähtöpäätös sai suuremman kannatuksen. Nykyisin hän on avoin brexitin kannattaja ja kehottanut Britanniaa hyötymään "brexitin tuomista mahdollisuuksista".

Ilmastopolitiikassa Truss on kannattanut Britannian hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Osa politiikasta on kuitenkin ollut ympäristö- ja ilmastotoimien vastaista. Truss on kannattanut muun muassa kiistanalaista öljyn- ja kaasuntuotantomenetelmää vesisärötystä, jonka ympäristövaikutukset ovat herättäneet paljon huolia.

Lue myös:

    Uusimmat