Suomen lohduton rahatilanne näkyy nyt karulla tavalla – Jari Isometsä lataa: "Se on urheilijoidenkin ymmärrettävä"

Suomen hiihtomaajoukkue joutuu lähtemään seuraaviin maailmancupin kisoihin aiempaa pienemmällä ryhmällä. MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsältä löytyy ymmärrystä sekä turhautuneille hiihtäjille että talousahdingossa olevalle hiihtoliitolle.

Hiihdon maailmancup suuntaa ensi viikonlopun Vantaan SM-kisojen jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Osakilpailuja käydään sekä Kanadan että Yhdysvaltojen puolella.

Suomen naisten vastuuvalmentaja Ville Maunuksela kuvailee kisareissua ylivoimaisesti kalleimmaksi. Se tulee näkymään osallistuvien suomalaishiihtäjien määrässä, vaikka halukkaita olisi luultavasti täyden ryhmän verran.

– Sinne lähdetään pienellä joukkueella, Maunuksela vahvisti Viaplayn tv-haastattelussa sunnuntaina.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen tarkensi myöhemmin Yle Urheilulle, että Pohjois-Amerikkaan lähtee näiltä näkymin 10–12 suomalaisurheilijan joukko.

– Mielestäni se on ihan riittävä määrä. Ajattelin sen jopa olevan pienempi, Isometsä sanoo.

– Eihän sinne lähdetä osallistumaan, vaan menestymään. Kun katsotaan tätä viikonloppua Sveitsissä, pitää tuota varten jo vähän keräillä. Onhan Suomi toki hiihdon mahtimaa. Jos me saadaan sinne 12 urheilijaa, niin sehän on aika hyvä joukkueen koko.

Moninkertaisen arvokisamitalistin mielestä olisi jopa hieman hassua, jos Suomelta paikalle saapuisi lainkaan kookkaampi joukkue.

– Vaikka rahaa olisikin, sinne kannattaa lähettää vain urheilijoita, joilla on potentiaalinen mahdollisuus menestyä. Nämä ovat yksittäisiä osakilpailuja, eikä meillä ole kokonaiskuvaa katsoessa oikeastaan kenelläkään minkäänlaista panosta.

– Ne on niitä elämän realiteetteja. Elämme tilanteessa, jossa raha on tiukassa. Miksei se olisi myös hiihtoliitossa tiukassa, kysyy Isometsä.

"Ei hiihtoliitto sitä pahuuttaan tee"

Yksi rannalle jäävistä hiihtäjistä on Johanna Matintalo, joka palasi maailmancupiin viime viikonloppuna Oberhofissa.

Vaikka 27-vuotias hiihti Saksassa 15 parhaan joukkoon molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa ja oli Sveitsin Gomsin 20 kilometrin yhteislähdön toiseksi paras suomalainen, ei hän mahdu mukaan kisareissulle.

Matintalo sanoi Ylen haastattelussa, että pitää Suomen kyvyttömyyttä lähteä Pohjois-Amerikkaan täydellä joukkueella “vähän koomisena”.

– Jokaisella urheilijalla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että jos sinne lähetetään kuusi miestä ja kuusi naista, niin pidä huoli että olet siinä porukassa, Isometsä huomauttaa.

– Kisasin urallani monta kertaa Pohjois-Amerikassa sekä Japanissa, ja siihenkin aikaan sinne lähetettiin pienempiä joukkueita. Raha on asia, joka sanelee. Se on urheilijoidenkin ymmärrettävä. Ei hiihtoliitto sitä pahuuttaan tee.

– Ymmärrän tässä sekä hiihtoliittoa että urheilijoita.

Pohjois-Amerikan maailmancup kisataan Kanadan Canmoressa 9.–13. helmikuuta ja Yhdysvaltain Minneapolisissa 17.–18. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat