Näin MM-hiihtojen koronaseula toimii – kaikilla hurja testisuma, yksi lipsahdus rutiineissa vie pääsyn kisapaikalle

6:36
Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski kertovat lähtökohdistaan MM-hiihtoihin

Toden teolla torstaina Saksan Oberstdorfissa käynnistyvät hiihdon MM-kisat ovat koronatoimenpiteiltään hyvin tiukka kokonaisuus. Urheilijoiden, toimitsijoiden ja muun kisaväen täytyy tehdä päivittäisiä toimia, jotta akkreditointi pysyy voimassa. MTV Urheilun toimittaja Ossi Karvonen selvittää kisojen koronatoimia paikan päältä Oberstdorfista. 

Hiihdon MM-kisat käydään varotoimenpiteenä ilman yleisöä, ja käytössä on aktiivinen koronatestirutiini sekä tiukat hygieniasäännöt.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Oberstdorfin talviurheilukeskuksen kisa-alueilla kaikilla tulee olla käytössä FFP2-maskit. Korona-ajan katukuvasta ja kauppakeskuksista tutut kirurgiset kasvomaskit eivät siis kelpaa. Urheilijat saavat liikkua ilman maskia ainoastaan suorituspaikoilla. Toimittajat saavat riisua suojaimet vain omalla nimetyllä paikallaan mediakeskuksessa.

Ennen akkreditoinnin aktivoitumista kaikkien on käytävä PCR-testissä ja saatava siitä negatiivinen tulos. Testi saa olla maksimissaan 48 tuntia vanha.

Tämän jälkeen testit noudattavat seuraavaa kaavaa: antigeeni- eli niin sanottu pikatesti kahden päivän päästä, uusi pikatesti taas kahden vuorokauden kuluttua ja sitten PCR-testi kaksi päivää toisen pikatestin jälkeen. Tätä sykliä (koronatesti joka toinen päivä) toistetaan koko kisojen ajan. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Lisäksi jokaisen akkreditoidun henkilön pitää tehdä päivittäin terveyskysely. Jos tämä jää tekemättä, akkreditointi perutaan kyseiseltä päivältä, eikä kisa-alueelle ole asiaa.

Mahdollisissa tartuntatapauksissa asianosaiset henkilöt saavat siitä välittömästi tiedon kisajärjestäjiltä. Tartunnan saanut henkilö asetetaan 14 päivän karanteeniin, kuten myös merkittävästi altistuneeksi katsottu henkilö. Jos altistuminen katsotaan vähäiseksi, eikä altistunut sairastu, se ei estä kisoihin osallistumista.  

Muutamilta lähialueilta ei asiaa Saksaan

Jo ennen Saksaan saapumista tulee täyttää matkustusilmoitus. Normaalisti edessä olisi karanteeni, mutta MM-kisoihin saapuvat välttävät tämän erityisluvalla. Jos MM-kisoihin saapuu korkean riskin alueelta, pitää olla todistus negatiivisesti koronatestistä viimeisen 48 tunnin ajalta.

Lisäksi Saksa on kieltänyt täysin maahantulon muuntoviruksen uusilta alueilta Tshekistä, Slovakiasta ja Itävallan Tirolin osavaltiosta. Maanantaina 15. helmikuuta voimaan tullut päätös estää myös läpikulun Saksaan kyseisten alueiden kautta.    

Tämä aiheutti ylimääräistä päänvaivaa esimerkiksi Krista Pärmäkoskelle. Kun Suomen tähtihiihtäjä poistui viimeistelyleiriltään Seiser Almista Pohjois-Italiasta, hän joutui koukkaamaan parin tunnin ylimääräisen lenkin Sveitsin kautta päästäkseen Oberstdorfiin.  

Baijerin osavaltiossa, jossa myös Oberstdorf sijaitsee, oli vielä hiljattain käytössä myös klo 21 jälkeinen ulkonaliikkumiskielto, mutta se poistettiin 15. helmikuuta.

MM-kisat käynnistyvät karsintakilpailuilla keskiviikkona. Ensimmäiset mitalit jaetaan torstaina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja