Inflaatio pysyi huhtikuussa 7,9 prosentissa – asuntolainojen keskikorot ja sähkön hinta nousivat vuoden takaisesta

Näin yritykset käyttävät inflaatiota hyväkseen ja nostavat hintojaan 1:37
Katso myös: Näin yritykset käyttävät inflaatiota hyväkseen ja nostavat hintojaan.

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa 7,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Myös maaliskuussa inflaatio oli 7,9 prosenttia.

Huhtikuussa kuluttajahintoja nostivat vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, sähkön hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu. Sen sijaan bensiinin, dieselin ja osakehuoneistojen hinnat halpenivat vuoden takaisesta.

–  Vaikka sähkön hintapiikki ohitettiin jo viime joulukuussa ja alkuvuoden pörssihinnat ovat painuneet totutuille tasoille, on sähkö monille kiinteähintaisen sopimuksen ottaneille kuitenkin yhä edellisvuotta kalliimpaa, sanoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen kommentissaan.

Hänen mukaansa hinnat hiipivät harmillisesti yhä ylös vuodentakaisesta etenkin välttämättömyyshyödykkeissä, joiden osalta inflaation välttäminen omilla kulutusvalinnoilla on hyvin hankalaa.

Kuukausimuutos 0,3 prosenttia

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan inflaatio istuu hyvin sitkeässä. Kuukausitasolla on silti lupaavia merkkejä hintatason nousun hidastumisesta.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,3 prosenttia, mikä johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta.

–  Juuri nyt ensisijainen huomio pitää keskittää hintatason kuukausitason muutosten seuraamiseen, koska oleellista on ymmärtää sitä, miten hintapaineet kehittyvät. Vuosi-inflaatio on aika hidas mittari, johon vaikuttaa paljolti se, mitä hinnoille tapahtui viime vuonna Ukrainan sodan alkuvaiheessa, sanoo Appelqvist pikakommentissaan.

Appelqvistin mukaan kotimaista inflaatiolukemaa sotkee tällä hetkellä lainakorkojen vaikutus.

–  Asuntolainojen korkojen nousu ei kerro hintatason kallistumisesta samaan tapaan kuin muiden palveluiden tai tavaroiden hintojen korotukset. Tilanne on hieman nurinkurinen, koska korot nousevat juuri siksi, että keskuspankki pyrkii taltuttamaan inflaatiota, toteaa Appelqvist.

Euroopan keskuspankki pyrkii hillitsemään euroalueen inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan. Toukokuun alussa se nosti ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä, eli maltillisemmin kuin osa tarkkailijoista oli arvioinut. Kesällä edessä voi olla uusia korotuksia.

"Yksityinen kulutus laskee"

Hypon Juho Keskisen mukaan suomalaiset kuluttajat kärsivät nyt Euroopan keskuspankin korkopolitiikasta poikkeuksellisen paljon, kun vaihtuvakorkoisten lainojen korkomenot kasvavat hurjalla vauhdilla.

–  Samaan aikaan etäisyydet ovat meillä muita pidemmät ja monet omakotitalot ovat juuri sähkölämmitteisiä – yli joka neljäs asuinneliö on Suomen asuntokannassa sähköllä lämmitetty. Euroalueen inflaatio aiheuttaakin meille siten monia muita Euroopan maita enemmän harmaita hiuksia. Yksityinen kulutus laskee tänä vuonna vääjäämättä inflaation pitkittyessä, mikä heikentää loppuvuoden talouden kasvunäkymiä, sanoo Keskinen.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli huhtikuussa seitsemän prosenttia. Vastaavalla mittarilla Suomen inflaatio oli huhtikuussa 6,3 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja, kertoo Tilastokeskus.


Lue myös:

    Uusimmat