Autokaupan odotukset ovat kovat – jos verokarhu ei jätä ostajaa odottamaan

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan tänä vuonna autoja myydään Suomessa enemmän kuin viime vuonna.

Ainut uhkakuva loppuvuoden automyynnille on se, että hallituksen verolinjaukset jarruttavat autonostajien halua hankkia uusi menopeli. Hallitus on päättänyt alentaa hankinnassa maksettavaa autoveroa, mutta vastaavasti nostaa vuosittaista ajoneuvoveroa.

– Toiveena on, että autoveron alennus tulisi kerralla, eikä tipoittain. Muuten on vaara, että kuluttajat jäävät odottamaan aina sitä seuraavaa tippaa, toteaa Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio

Viime vuonna autoja myytiin Suomessa 106 236 kappaletta. Tämän vuoden arviossa myyntiin odotetaan pientä kasvua.

– Tämän hetken tietojen mukaan meidän ennuste on 109 000 myytyä henkilöäautoa. Arvio voi kuitenkin elää autoveropäätöksen yksityiskohtien myötä, Kallio sanoo.

Huippulukemiin matkaa

Huippuvuosi autojen myynnissä Suomessa oli 80-luvun lopulla. Vuonna 1989 autoja myytiin 176 767 kappaletta. Samoihin lukuihin tuskin tullaan ihan heti tulevaisuudessa pääsemään, vaikka autoverotusta kuinka kevennettäisiin.

Kallion mukaan varaa kevennyksiin on vielä hallituksen kaavailemien muutosten jälkeenkin.

– Se on positiivista, että autoilun verotuksen painopiste siirretään hankinnasta käyttöön. Tilanne on kuitenkin se, että Suomeen jää edelleen yksi maailman korkeimmista autoveroista, Kallio toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat